Ege Usulü Karışık Kızartma

Karışık Kızartma Ege Usulü
Yoğurtlu Domates Soslu Karışık Kızartma
Yoğurtlu Soslu Patlıcan Biber Kızartması

Yaz sofralarının olmazsa olmazı karışık kızartma tarifimiz var bugün. Çocukluğumda kızartmayı babaannem bahçe ocağında yapardı. Bahçeden toplanan taze sebzelerle yapılan karışık kızartma en sevdiğimiz yaz yemeklerinden biriydi. Sebzelerin kızartılması bitince kızartma tavasında kalan fazla yağı ayırır, sonra aynı tavaya halkalar halinde doğranmış domates ve tüm sarımsakları koyar, domatesler tavada cızırdayarak pişer ve mis gibi kokan bir domates sos yapardı. Kızartma emaye tepsiye konulur üzerine süzme yoğurt dökülür ve domates sos sıcak sıcak üzerine dökülürdü. Odun ateşinde pişen yemeklerin tadı bir başka olurdu. Biz karışık kızartmayı patlıcan biberle yaptık. Arzu ederseniz patates ve kabak da ilave edebilirsiniz. 
Bir anekdot daha. Çocukluğumda bu halka halka doğrandıktan sonra kızartılan domatesler benim için başlı başına bir ana yemekti.  Üzerlerine tuz serpip kuzinede pişmiş ev ekmeğini bana bana yemek apayrı bir mutluluktu benim için.

Karışık Kızartma İçin Malzemeler
3 adet kemer patlıcan
2 adet kapya biber
6 adet yeşil sivri biber
2 adet domates
3 diş sarımsak
Tuz
Kızartmalık yağ





Karışık Kızartma Nasıl Yapılır
Bir kasede tuzlu su hazırlayalım. Patlıcanları kararmamaları için alacalı soyup dilimledikten sonra tuzlu suya atalım. Biberleri yıkayalım süzelim ve uç kısmından bıçakla aşağıya doğru bir santim yaralım.
Patlıcanları süzüp, kâğıt havlu arasında sularını alalım. Tavaya kızartma yağını koyalım, yağ kızınca önce patlıcanları kızartalım. Eğer patates ve kabak da koyacaksanız patlıcandan önce önce patatesleri ve  kabakları kızartalım. Büyük bir tabağa kağıt havlu serelim. Kızarmış patlıcanların yağlarını alması için kâğıt havlu üzerine çıkartalım. Daha sonra biberleri kızartıp patlıcanların yanına koyalım. Kızartma yağından biraz alıp başka bir tavada domatesleri dilimleyerek kızartalım üç diş sarımsak koyalım. Servis tabağına kızartmaları koyalım üzerine yoğurt ve domates sosu da dökerek servis yapalım.

Kızartma yapmanın püf noktaları

Kızartma yaparken yağ miktarı ile kızartılacak malzemenin dengesini iyi ayarlamak gerekir. Malzeme yağın % 15’ i kadar olmalı. (derin kızartma / deep fried)
Karışık kızartma yaparken sebze sıralamasına patates, havuç gibi çekirdeksiz sebzelerden başlamalıyız. Orta sırayı kabak alır. Biberden önce patlıcanı kızartıp en sonunda biberi kızartmalıyız. Biber gibi çekirdekli sebzeleri kızartırken çekirdekleri kevgir yardımı ile yağın içinden almalıyız. Kızartma yaparken zeytinyağı ve mısır özü yağı çabuk karbonlaştığı için ay çiçek yağı veya kanola yağı kullanmalıyız.
Kızartılacak malzemeyi aynı büyüklükte doğrayalım ki eşit oranda pişsinler.
Kızartacağınız sebzeleri yıkadıktan sonra süzün ve nemini alın. Islak olarak yağa atarsak yağ köpürür ve sıçrar.
Ara sıra karıştıralım veya alt üst edelim.
Kızartma yaptıktan sonra bir tabağa kağıt havlu serelim. Kızartılan malzemeleri kağıt havlu üzerine çıkaralım ve yağları emdirelim. Daha sonra servis tabağına alalım.
eğer derin kızartma yapıyorsanız kızartma yağımızı daha sonra kullanmak için soğuduktan sonra cam kavanozun içine süzelim. (bu kural sızma zeytinyağı gibi çabuk ve kolay karbonlaşan  yağlar için uygulanmasa daha iyi olur)

Ege Usulu Kızartma
Erol


Hepsi Nefis

Yorumlar

  1. Kızartma yapmak maharet işi, ama sunumu daha da zor. Ben bu sunuma bayıldım,kopya çekeceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kopya çekmek serbest...Güzel sözler bizi mutlu ediyor. Gönlü güzel Ihlamurcum. Sevgiler...

      Sil
  2. Tarif güzel sunum güzel ne diyeyim bilemedim ki. Ellerin dert görmesin ablacım. Harikasın.
    Elinin değdiği herşey çok farklı çok daha güzelleşiyor bence. Odun ateşinde yapılan yemeğin tadına diyecek yok nefis ötesi oluyor. Sizlere afiyetler olsun....
    Sevgiler :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumun için çok teşekkür ederiz. Sevgiler.

      Sil
  3. Anneanneciğim de çocukluğumuzda bahçede odun ateşinde kızartırdı. Biz de Foça'da birkaç kez öyle yapmıştık çalı çırpı toplayarak, hakikatten tadı başka oluyor. Ama şimdi odun ateşi yok diye yemeyecek miyiz kızartma, tabii yiyeceğiz:)) Arada bir de olsa !! Canım, ellerine sağlık, sunum da nefis..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğin gibi arada bir kaçamak yapılıyor:) Çok lezzetli ne yapalım...

      Sil

Yorum Gönder

adsız, bağlantı ve reklam içeren yorumlar yayınlanmaz ve yanıtlanmaz.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Evde lahmacun hamuru ve lahmacun içi nasıl hazırlanır

Kahvaltılık Domates Sos Tarifi

Közlenmiş Patlıcan Konservesi

Yağlı Biber Turşusu

Evde siyah zeytin yapımı tarifi

Domatesli Biber Turşusu

Turşu Nasıl Yapılır

Karnıbahar Kızartması Tarifi

Domates Kabuğundan Salça Yapımı

mürdüm eriği reçeli tarifi