Erişteli Yeşil Mercimek Çorbası

Erişteli Yeşil Mercimek Çorbası Tarifi

Yeşil Mercimekli Erişte Çorbası
Yoğurtlu Yeşil Mercimekli Erişte Çorbası
Erişteli Çorba
Mercimek Çorbası Tarifleri

Erişteli Yeşil Mercimek Çorbası yaparken ev eriştesi kulandık. Yeşil mercimeği pişirirken mercimeği ıslattığımız suyu kullanmıyoruz. Mercimeği süzüp taze su ekleyerek pişiriyoruz. Yeşil mercimeği pişirirken kabukları çok çabuk patlıyor. Onun için salatalara kullanacağımız yeşil mercimeği otuz dakika kadar, çorbaya ve yemeğe kullanırsak da kırk dakika kadar pişiriyoruz. Glisemik endeksi oldukça düşük ve buna karşı besleyici değeri oldukça yüksek olan yeşil mercimeği uzmanlar sık tüketmemizi öneriyorlar. Biz arada bir  yeşil mercimek haşlarız sonra buzdolabı poşetlerine bölüp bir kutu içerisinde buzlukta saklarız. Bazen pilavlara, bazen salataya, bazen çorba veya yemeğe kullanırız. Nohutu da aynı şekilde haşlar ve saklarız. Elimizin altında  hazır olunca kolaylık ve rahatlık oluyor.


 Erişteli Yeşil Mercimek Çorbası Malzemeleri
1 su bardağı erişte
1 çay bardağı yeşil mercimek (bir gün önceden soğuk suyla ıslatılmış)
2 lt et suyu
1 su bardağı süzme yoğurt
3 çorba kaşığı tereyağı
1 yumurta
Kuru nane
Tuz

Erişteli Yeşil Mercimek Çorbası Nasıl Yapılır

Çorba tenceresine et suyunu koyup ocağı yakalım. Önceden ıslattığınız yeşil mercimeklerin suyunu süzüp kaynamakta olan et suyuna ilave edelim. Mercimekleri akşamdan ıslatmadıysanız sıcak suyla üç saat ıslatmak yeterlidir. Mercimekleri otuz dakika kadar haşladıktan sonra erişteleri ilave edelim ve on dakika da eriştelerle birlikte kaynatalım.
Çorbanın terbiyesini yapmak için bir kasede yumurtayı çırpalım, daha sonra yoğurdu ilave edelim ve pürtüksüz bir karışım elde edene kadar çırpmaya devam edelim.



Çorbanın terbiyesinin kesilmemesi için püf noktası yoğurt ve yumurta iyice çırpıldıktan sonra kaynamakta olan mercimekli eriştenin suyundan kepçe ile alarak karışıma yavaş yavaş eklemektir. İki veya üç kepçe bu işlemi tekrar edelim.(Bundan amaç kaynamakta olan çorbanın ısısı ile yoğurtlu sosun ısı dengesini sağlayarak yoğurt ve yumurtanın kesilmesini önlemektir.) Yoğurtlu sosu tencereye karıştırarak ekleyelim. Çorba tekrar kaynamaya başladıktan sonra tereyağını, tuzu ve kuru naneyi ekleyerek 3-5 dakika kadar daha kaynatalım ve sıcak servis yapalım.  Tereyağını tavada kızdırdıktan sonra yağa naneyi ekleyip ocaktan alarak da çorbaya ekleyebilirsiniz. Tercih sizin.
Afiyet olsun.

Yorumlar

  1. Bu çorbayı seneler önce Ankara'da yaşarken yine bir ramazan günü komşumdan öğrenmiştim. O günden beri ailecek en sevdiğimiz çorbalardandır. Ellerine sağlık... (ayrıca belirteyim kabını çok beğendim)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz de çok severiz hele küçük kızımın bir numaralı çorbasıdır. Çok teşekkür ederiz. Sevgiler.

      Sil
  2. çok severim bu çorbayı elinize sağlık :))

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

adsız, bağlantı ve reklam içeren yorumlar yayınlanmaz ve yanıtlanmaz.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Evde lahmacun hamuru ve lahmacun içi nasıl hazırlanır

Kahvaltılık Domates Sos Tarifi

Közlenmiş Patlıcan Konservesi

Yağlı Biber Turşusu

Evde siyah zeytin yapımı tarifi

Domatesli Biber Turşusu

Turşu Nasıl Yapılır

Karnıbahar Kızartması Tarifi

Domates Kabuğundan Salça Yapımı

mürdüm eriği reçeli tarifi