sebze suyu

Sebze Suyu Tarifi
Sebze Suyu Hazırlanışı
Aromatik Sebze Suları

hepsi nefis logoSebze suyunu pilav, risotto, makarna, çorba, soslar ile sebze ve et yemeklerinde kullanabilirsiniz. Yemeklere kullandığımız et, tavuk, balık ve sebze suları onları çok farklı kılar. Sebze suyunu özellikle pilav ve çorbalarda çok hafif olması nedeni ile tercih ediyoruz. Yemeklerimize su koymak yerine evde bulunan sebzelerimizle ve aromatik otlarla ve sebzelerle hemen bir sebze suyu hazırlayıp harika çorba ve pilavlar yapabiliriz. Bu yöntem ve teknikler Fransız mutfağında çok kullanılır ve son yıllarda bizim mutfağımızda da sıkça kullanılmaya başlamıştır.  Fransız mutfağında kullanılan  bu aromatiklere mirepoix (mirpua) adı verilir ve bu şekliyle dünya mutfaklarına yerleşmiştir. Bu nedenle aromatik sebzelerin sularını hazırlayıp yemeklerde kullanmak mutfağın en temel ögelerinin başında gelir diyebiliriz.



Sebze suyu için malzemeler
2 litre su
3-4 dal kereviz sapı
1 adet havuç
2 adet pırasa ya da kuru soğan
1 sap rezene
1 dal biberiye
2 dal taze kekik
½ demet maydanoz
2 çorba kaşığı zeytinyağı
20 adet tane karabiber

Sebze suyu nasıl yapılır


stokSebzelerimizi iyice yıkayıp gelişigüzel doğrayalım. Derin bir tencereye zeytinyağını koyalım. Yağ kızınca pırasa ya da soğan, havuç, rezene ve kereviz saplarını ekleyelim. Sebzeleri hafif kokusu çıkana kadar terletelim. ( sebzeleri terleyene kadar pişirelim )Terletme (sweating) kısık ateşte sebzeleri çevirerek hafif sularını bırakmaya başlaması anlamına gelen bir mutfak ifadesidir. İki litre soğuk su ekleyelim ve yüksek ateşte kaynatalım. Kaynama noktasına gelince ocağın altını kısalım tane karabiberi ekleyelim. Yirmi dakika kadar kaynatıp taze otları atalım ve tencerenin kapağını kapatalım. On beş dakika daha kaynatıp ocağı söndürelim. Süzgeç yardımı ile suyunu süzelim. Sebze suyu buzdolabında üç günden fazla saklanmaz daha uzun süreli saklamak isteseniz uygun kaplarda derin dondurucuda saklayalım. 
Afiyet Olsun.


Yorumlar

  1. Evde hazırlanan sebze suyu,tavuk ve et suları bence daha lezzetli oluyor..Üstelikte çok sağlıklı..ellerine sağlık arkadaşım..iyi pazarlar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizce de daha lezzeti oluyor. Size de mutlu pazarlar Nursen hanım. Sevgiler.

      Sil
  2. Ellerine sağlık canım çok güzel fikirlerle mutfaklarımıza katkıda bulunuyorsun.
    daima elimin altında olan malzemelerin farklı kullanımlarını görmek harika. sevgiler.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

adsız, bağlantı ve reklam içeren yorumlar yayınlanmaz ve yanıtlanmaz.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Evde lahmacun hamuru ve lahmacun içi nasıl hazırlanır

Kahvaltılık Domates Sos Tarifi

Közlenmiş Patlıcan Konservesi

Yağlı Biber Turşusu

Evde siyah zeytin yapımı tarifi

Domatesli Biber Turşusu

Turşu Nasıl Yapılır

Karnıbahar Kızartması Tarifi

Domates Kabuğundan Salça Yapımı

mürdüm eriği reçeli tarifi