Zeytinyağlı Taze Barbunya Pilaki

Barbunya Pilaki
Zeytinyağlı Taze Barbunya
Barbunya Pilakisi Tarifi
Kolay Barbunya Pilaki
Zeytinyağlı taze barbunya pilakiyi yaparken barbunyaları haşlıyoruz. Barbunyalar haşlama suyuna kara rengini bıraktığı zaman süzüyoruz. Annem bu şekilde yapmaz direk pişirir ama ön haşlama yapılan yöntemle pişen barbunyaların rengi açık ve görüntüsü çok güzel oluyor. Pilakiye yağı da biraz bol kullanıyoruz. Sarımsakla havuç zaten pilakilerin olmazsa olmazı biz bir de fazladan patates ilave ediyoruz.
Zeytinyağlı taze barbunya pilakiyi limonla ve üzerine kıyılmış maydanozla servis ediyoruz. Yanına pirinç pilavı ve köfte yaparız ve bu aylarda yapıyorsak illaki çoban salata. İşte bizim klasik zeytinyağlı pilaki menümüz. 

barbunya pilaki


Ağustos ayının sonlarında taze barbunya alıp ön haşlama yapıp süzüp buzdolabı poşetleriyle derin dondurucuya koyuyorum ve yaz kış taze barbunya yiyoruz. Bu sayede de davet sofralarımda da zeytinyağlı taze barbunya pilakiyi lezzet ve sunum açısından mutlaka bulunduruyorum. Barbunya pilaki kuru barbunya ile yapılmaz mı yapılır. O zaman da daha az miktarda kuru barbunyayı (300 gr kadar)bir gece önceden suda ıslatalım ve gene aynı malzemelerle pişirelim. Kışın yapıyorsak yazdan hazırladığımız dometes sosları ile ya da domates püresi ile pişirebiliriz. Ama tarla domateslerinin tam olarak tadını aldığı yaz aylarında bu domateslerle pişen pilakinin tadı bambaşka. Buzdolabından çıkmış soğuk barbunyayı yemesi de ayrı bir zevk…

zeytinyağlı barbunya

Zeytinyağlı Taze Barbunya Pilaki Malzemeleri
500 gr iç barbunya (taze barbunya içi)
4 adet yerli domates (kabukları soyulmuş, çok küçük doğranmış)
1 adet patates (küçük küp şeklinde doğranmış)
1 adet havuç ( küçük küp şeklinde doğranmış)
1 büyük kuru soğan (küçük doğranmış)
4-5 diş sarımsak (ezilmiş)
4 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
Tuz
Karabiber
1 çay kaşığı şeker
1 fiske kimyon
Maydanoz
Limon

taze barbunya pilaki

Barbunya pilaki nasıl yapılır
Bir tencereye su koyup kaynatalım. Ayıklanmış taze barbunya içlerini suya atalım. Barbunya kara suyunu bırakınca süzelim ve bir kenara alalım. Ben besin kaybı olmasın istiyorum diyenler ön haşlama işlemini atlayabilir.
Diğer bir tencereye zeytinyağını koyup kızdıralım. Soğanları kavuralım. Havucu, patatesi ve sarımsağı ilave ederek 1-2 dakika daha soteleyelim. Domatesleri ilave edelim ve kaynamasını bekleyelim. Sos kaynamaya başlayınca barbunyayı ilave edelim ve bir iki karıştıralım. Malzemenin üstünü bir parmak geçecek şekilde kaynar su ilave edelim.Tuz, karabiber, kimyon ve şekeri ilave edelim. Biz bakliyat yemeklerini pişirirken gaz yapmaması için mutlaka bir miktar kimyon kullanıyoruz.Tencerenin kapağını kapatarak kısık ateşte yaklaşık kırk dakika kontrollü olarak pişirelim. Yemek soğuyup dinlendikten sonra kıyılmış maydanozla süsleyerek servis yapalım.

Barbunya Yemeği
Zeytinyağlı Barbunya Yemekleri
Hepsi Nefis



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Evde lahmacun hamuru ve lahmacun içi nasıl hazırlanır

Kahvaltılık Domates Sos Tarifi

Közlenmiş Patlıcan Konservesi

Yağlı Biber Turşusu

Evde siyah zeytin yapımı tarifi

Domatesli Biber Turşusu

Turşu Nasıl Yapılır

Karnıbahar Kızartması Tarifi

Domates Kabuğundan Salça Yapımı

mürdüm eriği reçeli tarifi