Izgara Çipura Tarifi



Çipura Izgara

Izgara Çipura Nasıl pişirilir
Izgara Balık Nasıl Yapılır
Çipura Balık Tarifleri
Izgarada Çipura
Izgara Çipura ile balık sezonunu açtık. Gerçi bizim için balık sezonu diye bir şey yok ama av yasağının kalkması bizde ister istemez bir sezon duygusu yaratıyor. Çünkü bütün yıl boyunca çiftliklerde üretilen balıklar sayesinde balıksız kalmıyoruz. "Çiftlik balığı deniz balığının yerini tutmaz" diyenleri duyar gibiyiz ama, iyi bir besleme rejimi uygulanan ve lokasyonu iyi seçilmiş "çiftlik balıkları" da deniz balığını aratmıyor. 
Balığı ve deniz ürünlerini çok severiz ve pişirme yöntemi olarak da en çok ızgarada pişmiş balığı seviyoruz. 


ızgara balık
ızgarada pişmiş çipura
Balık pişirirken dikkat edilmesi gereken bir numaralı püf noktası, balığı çok fazla kurutmadan pişirmektir. Balıkların lif yapıları kısa ve narin olduğu için çok fazla pişirilmelerine gerek yoktur.  Tabiri caizse balık ateşi görür görmez pişen bir yiyecektir. Tabii bu bir ironi olsa da pişireceğiniz balığın boyutuna göre ve göreceli olarak doğrudur. Eğer çok fazla pişirirseniz fazla su kaybına sebep olursunuz, bu da balıkta çok fazla lezzet kaybına neden olur. Lezzetini tam olarak hissedebilmek için pişirirken balığın suyunu kaybetmemesi gerekir. Her ne kadar balık sofralarının değişmez salatası veya yeşilliği roka olsa da biz bu sefer ızgara çipuranın yanına hardal soslu patates salatası ve deniz börülcesi salatasını garnitür olarak servis ettik.


ızgara çipura
çipura balıkları ızgara için hazır




Izgara Çipura Malzemeleri

Çipura balığı (herbiri 300-350 gr lık. adedi ikram edeceğiniz kişi sayısına göre)
Sızma Zeytinyağı
Deniz Tuzu









Izgara Çipura Nasıl Yapılır
Fırının ızgarasını maximum ısıda kızdıralım. (fırından fırına farklı olabilir ama ev tipi fırınlarda bu ısı 250-300 derece arasındadır.) Balıkçımızdan temizlenmiş olarak aldığımız çipuraları iyice yıkayalım. Varsa kalan pulları temizleyip yıkayalım. Balıkların daha iyi pişmelerini sağlamak için iki yanına bıçakla çizik atalım. Balıkların boyutuna göre çizik atmak gerekmeyebilir. Balıkların karın boşluklarını ve dışlarını deniz tuzu ile tuzlayalım ve balıkları fırının ızgara teline dizelim. Üzerlerine fırça ile zeytinyağı sürelim. Fırına sürelim ve 3-4 dakika pişirelim. Balıkları çevirerek tekrar fırça ile yağlayalım ve bu taraflarını da 3-4 dakika pişirelim.  Balık, ısı kaynağına olan mesafesine ve büyüklüğüne göre ızgarada 5 ile 8 dakika arasında pişiyor. Kömür ızgarası veya salamander ızgaralarda en iyi mesafe 12-15 cm dir. Plate ızgara için mesafe söz konusu değildir ama plate ızgarada pişirme yöntemi ayrı bir tarif konusudur. Balığın pişip pişmediğini anlamak için, bıçakla çizik atığımız yerlerden çatalla kontrol edelim. Balığın eti omurgadan kolay ayrılıyorsa pişmiş demektir.
Biz ızgara balığı en doğal ve ilkel haliyle seviyoruz ama, lezzet farklılığı yaratmak isterseniz karın boşluğuna defne yaprağı, limon yaprağı, maydanoz, kereviz sapı veya rezene sapı koyabilirsiniz. Hepsi çok yakışıyor.
Afiyet Olsun

Fırında Izgara Çipura
Çipura Izgara Nasıl Yapılır
Izgarada Balık
Hepsi Nefis

Yorumlar

  1. Bak bu yayınladıklarınla beni çok cezbetmeye başladın haberin olsun. Bu gidişle akşam yemeklerine size abone olacağım. Hepinize afiyet olsun..

    YanıtlaSil
  2. Bekleriz Nilgün'cüm. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Sayın Gurme...
    (Bence) Öncelikle bu tür balıkların pulları temizlenmez ve dolayısıyla çizilmez de...Bu sayede balık kendi suyuyla pişer ve kolay kolay da kurumaz...Hal böyle olunca balığın kabukları yeme esnasında ayrılarak atılır.
    Afiyet olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adsız9/09/2013

      sayın ersinK,
      "gurme" hitabınızı hakettiğimizi düşünmüyoruz. bizimki naçizane paylaşımlar. ancak balık pişirilirken, pulu temizlenerek de, üzeri çizilerek de pekala sulu bırakılabilir. önerdiğiniz sizin tercihiniz olabilir. saygı duyarız. ilginize teşekkür ederiz.

      Sil
  4. canım eline sağlık nefis:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Ayşe hanım. Sevgiler...

      Sil
  5. Pembecim, tüm ince detayalarına kadar ızgarayı anlatmışsın, harika.
    Balık nefis görünüyor, yanına İtalyan sosunuz da pek yakışır.
    Sizin oraların balığıyla bizde balık mevsimini başlattık:))
    Afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Balık mevsimi açıldı çok mutluyuz :)

      Sil

Yorum Gönder

adsız, bağlantı ve reklam içeren yorumlar yayınlanmaz ve yanıtlanmaz.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Evde lahmacun hamuru ve lahmacun içi nasıl hazırlanır

Kahvaltılık Domates Sos Tarifi

Közlenmiş Patlıcan Konservesi

Yağlı Biber Turşusu

Evde siyah zeytin yapımı tarifi

Domatesli Biber Turşusu

Turşu Nasıl Yapılır

Karnıbahar Kızartması Tarifi

Domates Kabuğundan Salça Yapımı

mürdüm eriği reçeli tarifi