zeytin

Zeytin yapımı

Evde zeytin yapımı
Yeşil zeytin yapımı
Zeytin yapımı tarifi
Çizme zeytin nasıl yapılır
Evde zeytin

İşte size hafta sonu için güzel ve lezzetli bir uğraş. Zeytinlerinizi şimdiden temin edin.

Zeytin, kutsal kitaplarda da yer alan ve kutsallığın, refahın, adaletin, sağlığın, zaferin, gururun, bilgeliğin, aklın, günahlardan arınmanın ve yeniden doğuşun simgesi olarak ifade edilen bir bitki olarak anılmaktadır. Tanrıça Athena’nın hayatını sürdürebilmesi için zeytin ağacını sürekli görmesi gerektiği, kimi tanrıların zeytin ağacının altında doğduğu gibi, mitolojilere ve birçok efsaneye konu olmuştur.
Yapılan arkeolojik çalışmalar, şimdiye kadar dünya üstünde bulunmuş en eski zeytinyağı tesisinin İzmir' in Urla ilçesi yakınlarındaki antik Klazomenai kentinde bulunduğunu ortaya çıkarmıştır.
Yüzyıllardır Akdenizlilerin sağlık ve güzellik kaynağı olmuştur. Kutsal metinlerde de şifa kaynağı olduğu belirtilmiştir.”(*)


kırma yeşil zeytin
bu sezonun ilk zeytinleri hazır

Zeytinleri tatlandırma aşamasında kullanacağınız su mümkünse doğal su olmalı. Yani içine özellikle klor gibi kimyasallar karışmamış, artezyen veya kaynak suyu olmalı. Eğer böyle bir suyu bulma şansınız yoksa musluk suyunu ağzı açık bir damacanada ara sıra karıştırarak iki gün bekletirseniz içindeki klor ve uçucu gazlardan arındırabilirsiniz ve bu şekilde kullanabilirsiniz.

Malzemeler
Arzu ettiğiniz miktarda Yeşil zeytin ( çizik zeytin için biraz daha olgunları seçmek gerekir)
Kaya tuzu
Limon tuzu
Su

Evde zeytin nasıl yapılır

zeytin çiçeği
Zeytinleri güzelce yıkayıp süzelim. Kırma zeytin yapacaksak çekiç ya da taş yardımıyla zeytinleri kıralım. Kararmamaları için zeytinleri kırar kırmaz suya atmamız gerekiyor buna dikkat edelim. Acısını bırakıp tatlanmaları için kapaklı bir kap içinde suda bekletelim. Zeytinlerin kısa sürede tatlanıp olmalarını istiyorsanız zeytinleri içinde beklettiğimiz suyu her gün değiştirelim.
dalında yeşil zeytinler
Zeytinlerin daha geç tatlanıp olmalarını istiyorsanız, suyunu yaklaşık 2-3 günde bir, olgunlaşmalarını biraz daha geciktirmek istiyorsak haftada bir değiştirelim. Suyunu her gün değiştirdiğimiz zaman zeytinler yaklaşık bir haftada tatlanıp salamuraya yatırmaya hazır hale geliyorlar. Suyunu ne kadar seyrek değiştirirsek tatlanma süresi o oranda uzuyor. Zeytinler arzu ettiğiniz tatlanmaya ulaştığında (çünkü bu tatlanma tabiri biraz görecelidir. Herkesin alışkanlıklarına ve damak tadına göre değişebilir. Çünkü kimisi hafif acı ve dile dokunur olsun ister ki biz de öyleyiz, kimisi de hiç acısı kalmasın ister.) salamuraya almamız gerekir. 
dalında olgunlaşan zeytinler
Salamurası için, bir litre suya 25-30 gr kaya tuzu ve 15-18 gr limon tuzu hesabıyla hazırladığınız salamura suyunun içine alalım. 3-5 gün sonra zeytinler yenecek duruma geliyor. Tüketirken sadece yiyeceğimiz kadarını salamuradan çıkaralım.
Çizik veya çizme zeytin için de bu işlemler uygulanır. Yalnız zeytinleri kırma  yerine keskin bir bıçakla zeytinleri bir kaç yerinden çizmeniz gerekir.
Sadece olgunlaşma süresini uzatıp kısaltmak için çizik sayısını değiştirebilirsiniz.
Çabuk olmasını istiyorsanız üç-dört çizik, yavaş olmasını istiyorsanız bir-iki çizik yetecektir.
Afiyet olsun.

Siyah sele zeytin yapımı için zeytinlerin olgunlaşıp siyahlaşmasını bekleyeceğiz ve tarifini o zaman paylaşacağız. 

siyah zeytin
sele zeytinler



(*) alıntı

Yorumlar

  1. Yeşili her zaman tutturamıyoruz diye biz de bahçedeki ağaçlardan hep siyah yapıyorduk kaç senedir. Senin tarifi görünce atladım hemen ama eşim de zeytinlerin artık yeşilden kaçtığını, siyaha doğru yollandığını söyledi. Söz verdi, bana güzel yeşil zeytin alacakmış yapayım diye. Deneyeceğim yani Sibelcim, çok sağol :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pazara çevre ilçelerden çok güzel yeşil zeytinler geliyor oradan alıp yaparsın Serap'cım. Biz hem çizme hem de kırma yeşil zeytini çok severiz.

      Sil
  2. Biz birinci kavanozu yaptık bitirdik bile:) ellerine sağlık arkadaşım afiyetle yersiniz inşallah...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederiz Nilgün'cüm. Sevgiler.

      Sil

Yorum Gönder

adsız, bağlantı ve reklam içeren yorumlar yayınlanmaz ve yanıtlanmaz.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Evde lahmacun hamuru ve lahmacun içi nasıl hazırlanır

Kahvaltılık Domates Sos Tarifi

Közlenmiş Patlıcan Konservesi

Yağlı Biber Turşusu

Evde siyah zeytin yapımı tarifi

Domatesli Biber Turşusu

Turşu Nasıl Yapılır

Karnıbahar Kızartması Tarifi

Domates Kabuğundan Salça Yapımı

mürdüm eriği reçeli tarifi