lakerda evde nasıl yapılır

lakerda tarifi; 

lakerda
lakerda yapımı
lakerda nasıl yapılır
Lakerda prosesi son derece basit olmasına karşın oldukça zahmetli bir iş.  Buna rağmen meraklıları için hiç de zor değil. Sadece lakerda yapılacak balığın taze ve iyi yağlanmış olması yani tam mevsiminde olması yeterli.  Lakerdayı evde yapmak genellikle evin meraklı erkeklerinin işi. En azından bizim evde bu böyle.  Birçok kişi lakerdaya çiğ balık gözüyle bakıp yemekten hatta tatmaktan bile kaçınır. Aslında lakerda belli bir süre tuzda bekletildiği için tuzda pişmiş oluyor. Yani dana pastırmasının tuzda pişmesi gibi lakerda da bir nevi balık pastırması.  Lakerda meze olarak kullanıldığı gibi mevsim salatalarına ve yeşil salatalara güzel bir eşlikçi. Evde lakerda yapımı, lakerda tarifi, lakerda yapılışı detaylarını öğrenmek isteyenler için paylaşıyoruz.


evde lakerda yapılışı
lakerda
lakerda yapılışı için
malzemeler
2-3 kg’lık torik
750 gr rafine edilmemiş iri tuz (deniz tuzu veya kaya tuzu olabilir)
Lakerda yapmak için kullanacağınız tuzun ne çok iri ne de çok ince olmaması toz şeker gibi olması gereklidir. 

lakerda nasıl yapılır?

Balığı balıkçımızdan temiz olarak alıyoruz. Balığın yüzgeçlerini keskin bir fileto bıçağıyla veya mutfak makasıyla kesip atıyoruz. Kuyruğun 4-5 cm yukarısından, kafayı da yan yüzgeçlerin hemen bitiminden keserek ayırıyoruz. Ortada kalan kısmı 4-5 cm kalınlığında ekmek dilimler gibi dilimliyoruz. Parçaları iyice yıkayıp temizledikten sonra kanının akması için soğuk suda 20 dakika bekletiyoruz. (bu işlemi, her seferinde suyu değiştirmek koşuluyla ve balıkta hiç kan kalmayacak şekilde en az beş kere tekrarlayalım.)  
Balığın omurilik kemiği içindeki iliği ve pıhtılaşmış kanı bir kürdan veya bir çöp yardımıyla iyice temizliyoruz. (balıkta hiçbir şekilde kan pıhtısı ve ilik kalıntısı olmayacak.) Lakerdayı kuracağınız kabın (işin aslı ahşap fıçılarda yapılır ama siz teneke veya plastik kaplarda da kurabilirsiniz) tabanına 2 cm kalınlığında tuz döşüyoruz. Balıkları da tuza buladıktan sonra kesik yüzeyleri tuza gelecek şekilde sıkı-sıkıya kaba diziyoruz ve en üste tekrar 2 cm kalınlığında tuz döşüyoruz. Üzerine temiz bir tahta ve tahtanın üzerine de bir ağırlık koyduktan sonra 3-4 hafta olgunlaşmasını bekliyoruz. (olgunlaşma sürecinde yüzeyde biriken su ve yağı zaman zaman almamız gerekiyor) Servis esnasında lakerdaları soğuk suyla yıkadıktan sonra birkaç saat elma sirkesinde bekletiyoruz, keskin bir fileto bıçağıyla kemik, deri ve siyah yerleri ayırarak zeytinyağı ve limonla servis yapıyoruz.
Afiyet olsun

lakerda nedir
lakerda evde nasıl yapılır
lakerda hangi balıktan yapılır
lakerda yapılışı

Gerçek lakerda torikten yapılır, ancak palamut irisinden yapanlar da vardır. Ama palamuttan yapılan lakerda torikten yapılanın yerini tutmaz.


Yorumlar

  1. Eşşim de yapmıştı bir iki kez, gerçi çok tuzlu gelmişti bana ama genel olarak çok güzel bir lezzet, orası kesin.. Senin lakerdandan da minik bir tadımlık alırız artık :) Ellerine sağlık Sibelcim..

    YanıtlaSil
  2. evet biraz tuzlu oluyor ama bu lezzete değer. bir de soğuk suda biraz daha uzun süre bekletirsen tuzu biraz daha azalıyor.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

adsız, bağlantı ve reklam içeren yorumlar yayınlanmaz ve yanıtlanmaz.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Evde lahmacun hamuru ve lahmacun içi nasıl hazırlanır

Kahvaltılık Domates Sos Tarifi

Közlenmiş Patlıcan Konservesi

Yağlı Biber Turşusu

Evde siyah zeytin yapımı tarifi

Domatesli Biber Turşusu

Turşu Nasıl Yapılır

Karnıbahar Kızartması Tarifi

Domates Kabuğundan Salça Yapımı

mürdüm eriği reçeli tarifi