zeytinyağlı yer elması yemeği

Zeytinyağlı yer elması tarifi, 

Portakallı yer elması

Yer elması A ve C vitaminleri açısından çok zengin olmasının yanında, demir, fosfat ve kalsiyum mineralleri taşır. Yoğun aromalı bir lezzet olan yer elmasını hazırlarken karabiber dışında çok fazla baharat kullanmamak daha akıllıca olur diye düşünüyoruz. Yer elması, adı elma olmasına rağmen toprağın altında gelişen ve patatese benzeyen bir kök yumrudur. Bitkisi ayçiçeği bitkisine ve çiçekleri de ayçiçeğine benzese de bir birlerinden çok farklıdır. Taze olarak salatalarda tüketildiği gibi yer elması çorbası veya ızgaraların yanında yer elması püresi olarak da tüketilmektedir.



Malzemeler

1 kg yer elması
1 adet kuru soğan (doğranmış)
3 adet havuç
4 çorba kaşığı zeytinyağı
2 çorba kaşığı pirinç (yıkanmış)
1 çay bardağı portakal suyu
1 çay bardağı kaynar su
Tuz
Karabiber
1/2 demet dereotu
1 adet Limonun suyu

Zeytinyağlı yer elması yapılışı,

Büyük bir kaba su doldurup limon suyunu ekleyelim. Yer elmalarını güzelce yıkayalım ve kabuklarını soyarak limonlu suyun içine atalım. Bu işlem yer elmalarının tamamı soyulana kadar daha önce soyduklarınızın renginin kararmaması için yapılır. Yer elmalarının tamamını soyunca kuşbaşı doğrayarak tekrar limonlu suyun içine alalım. Havuçların da  kabuğunu soyup doğrayalım. 


Bir tencerede zeytin yağını kızdıralım  ve soğanları şeffaflaşana kadar kavuralım. Havuçları ekleyelim ve bir kaç kere çevirelim. Yer elmalarını da sudan alalım ve tencereye ekleyelim. Birkaç kere karıştıralım, tuz, karabiber ve pirinci ekleyelim. Portakal suyu ve kaynar suyu ekleyelim. Tencere kaynadıktan bir iki dakika sonra ocağı kısalım. Yer elmaları pişince (yaklaşık yirmi dakika ) ocağı söndürüp soğumaya bırakalım. Soğuduktan sonra servis kabına alalım ve  dereotu ile süsleyerek servis yapalım.
Afiyet Olsun.


Zeytinyağlı portakallı yer elması tarifi
Zeytinyağlı yer elması yemeği

Yorumlar

  1. Gerçektende çok sağlıklı bir sebze çocukken elma gibi çiğ yemeyi çok severdik ama şimdi nedense hiç tüketmiyoruz aslında ihmalkarlık yapıyoruz sanırım.
    Çok çok güzel olmuş ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  2. En sevdiğim kış sebzesi,elinize sağlık.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

adsız, bağlantı ve reklam içeren yorumlar yayınlanmaz ve yanıtlanmaz.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Evde lahmacun hamuru ve lahmacun içi nasıl hazırlanır

Kahvaltılık Domates Sos Tarifi

Közlenmiş Patlıcan Konservesi

Yağlı Biber Turşusu

Evde siyah zeytin yapımı tarifi

Domatesli Biber Turşusu

Turşu Nasıl Yapılır

Karnıbahar Kızartması Tarifi

Domates Kabuğundan Salça Yapımı

mürdüm eriği reçeli tarifi