Tire şiş köfte ve Tire köfte sosu nasıl yapılır

Tire köfte yapılışı

Delikli Köfte

Tire Kebabı

Ege ve İzmir Yöresi Tarifleri
Bugün İzmir’in şirin ilçesi Tire’den nefis Tire köfte tarifimiz var. Tarihi Tire Şiş Köftesi’nin bir asırdan fazla süredir yapıldığı söylenmektedir. Tire şiş köftenin güzeli etin güzeliyle olur.  Tire köftede dananın döş ve boşluk etinden yapılan az yağlı kıyma kullanılır. İki ya da üç kez çekilen kıyma (üç kez çekilmesi daha makbuldür) uzun süre dinlendirilir. Tire şiş köfte, delikli köfte ya da Tire Kebabı diye de bilinmektedir.
Tire şiş köftenin en lezzetli hali odun kömürü ateşinde pişirildikten sonra biraz bekletilip bakır tava içerisinde tereyağında sotelenerek pişmesinin tamamlanması ile hazırlanan halidir. Tereyağının da halis köy tereyağı olması gerekir. Domates sosu ile servis edilen Tire köftenin yemesine doyum olmaz. Kömür ateşi bulamazsak evde Tire köfteyi fırın ızgarasında da pişirebiliriz. Tire şiş köftenin yanında yoğurt ve fasulye piyazı eşliğinde sunabilirsiniz.


Malzemeler
500 gr yağsız dana döş kıyması
125 gr böbrek yatağı yağı (çekilmiş)
1 tatlı kaşığı tuz
Tire şiş köfte sos malzemeleri
3 adet domates 
Tereyağı
Kıyılmış maydanoz
Tire şiş köftesi

Tire Kebabı

Tire şiş köfte yapılışı

Kasabınıza dana döş kıymasını üç kez çektirelim.
Bir kaba dana döş kıyması, çekilmiş böbrek yatağı yağı ve tuzu koyup çiğ köfte yoğurur gibi iyice yoğuralım.
Üzerini örtelim ve buzdolabında yaklaşık beş-altı saat bekletelim. Zaman varsa bir gün bekletirsek daha da güzel oluyor.
Köftelere bir parmak kalınlığında ve bir karış uzunluğunda şekil verip şişe geçirelim.
Fırının ızgarasını yakıp köftelere ön pişirme yapalım. Mangalda yapma olanağımız varsa daha da lezzetli olur.
Orijinalinde bakır tavada, bakır tava yoksa teflon tavada bol tereyağını eritelim. Tereyağı kızınca şişten çıkardığımız köfteleri tavaya ekleyelim. Tavayı hafifçe sallayarak köftelerin her tarafının eşit olarak pişirelim.
tire köftesi

Tire Kebabı

Tire köfte sosu nasıl yapılır



Tire köfte sosunun özelliği domateslerin kendi özsuyu içerisinde eritilmesidir. Tire köfte sosunda domatesten başka malzeme kullanılmaz. Sosu yapmak için domateslerin kabuklarını soyup küp şeklinde doğrayalım ve ara sıra karıştırarak sos kıvamına gelene kadar pişirelim. Tire köfte sosunu köfteleri tavada pişirirken eş zamanlı olarak hazırlarsak daha iyi olur.
Köftelerimizi servis için tabağın tabanına yoğurdu koyalım. Üzerine hazırladığımız domates sosunu dökelim. Sosun üzerine köfteleri yerleştirelim ve tavadaki tereyağını köftelerin üzerine gezdirerek dökelim. Kıyılmış maydanozla maydanozla süsleyip servis edelim.
Afiyet Olsun.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Evde lahmacun hamuru ve lahmacun içi nasıl hazırlanır

Kahvaltılık Domates Sos Tarifi

Közlenmiş Patlıcan Konservesi

Yağlı Biber Turşusu

Evde siyah zeytin yapımı tarifi

Domatesli Biber Turşusu

Turşu Nasıl Yapılır

Karnıbahar Kızartması Tarifi

Domates Kabuğundan Salça Yapımı

mürdüm eriği reçeli tarifi