Uskumru dolması nasıl yapılır?

Uskumru dolması tarifi

Balıklı tarifler
Balık yemekleri
Uskumru tarifleri
Uskumru
Uskumru dolması. Denemek isteyenler için tam mevsimi. Dolmasını yapacağınız uskumruların çok taze olmayıp bir-iki gün buzdolabında bekletilmiş olması daha iyi sonuç veriyor. Çünkü çok taze uskumruların derisini etinden ayırma işlemi sırasında derilerinin yırtılmaması gerekiyor. Bekletilmiş uskumrularda bu risk ortadan kalkmış oluyor. Yalnız baştan belirtmeliyim ki uskumru dolması hazırlamak oldukça zahmetli bir iş ama bir o kadar da prestijli. Uskumru dolmasını sunacağınız bir davet sofrasında alacağınız övgüler harcayacağınız zahmete değiyor. Yazarak anlatması zor bir tarif olsa da şansımı deneyeceğim, çünkü bu güzel lezzeti herkesin en az bir kere denemesini tavsiye ediyorum. Zaten bir kere yaptıktan sonra el alışıyor.
Henüz mevsimi geçmeden denemelisiniz.


Ben tarifi 8-10 adet uskumru için hazırladım siz kişi sayısına göre değiştirebilirsiniz. Tabii o zaman iç malzemesini de ona göre çoğaltıp azaltmanız gerekecek.




Malzemeler
2 su bardağı ufalanmış bayat ekmek içi
1 adet oldukça büyük kuru soğan (doğranmış)
30 gr çam fıstığı
30 gr kuşüzümü
Yarım demet kıyılmış maydanoz
2 çorba kaşığı dolusu kıyılmış dereotu
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı yenibahar
200 ml sızma zeytinyağı
Kızartma için Ayçiçek yağı
Beyaz un
Galeta unu
3 adet yumurta (çırpılmış)
mackerel stuffed
uskumru dolması

Uskumru dolması yapılışı

Bir adet uskumru balığını elimize alıyoruz ve önce kuyruk dibinden yavaş yavaş oynatarak orta kemiğini kırıyoruz. Aynı şekilde kafasından tutarak boyun kısmından da orta kemiği kırıyoruz.
Kuyruk tarafı ve boyun tarafından orta kemikleri kırdıktan sonra balığı tıpkı merdaneyle yufka açarmış gibi hafifçe baskı uygulayarak ileri geri yuvarlıyoruz. Bu işlem balıkların etinin deriden ayrılmasını sağlıyor. Merdane işlemini uygularken ara-sıra da diş macunu tüpü sıkar gibi etleri yavaş yavaş balığın kuyruk tarafından ağız tarafına doğru ittiriyoruz. Bu şekilde balığın etini tamamen boşaltıyoruz.  En son, zincir tabir edilen orta kemiği de çıkarıp alıyoruz. Bütün balıklar için bu işlemi yapıyoruz. Çıkardığımız balıkların iç etlerinde kalan kılçıkları tamamen temizledikten sonra bıçakla kıyma haline getiriyoruz.
Daha sonra zeytinyağını tavada kızdırıp soğanları pembeleştiriyoruz. Kıydığımız balık etini ekleyerek balık eti hafifçe renk değiştirene kadar yaklaşık bir-iki dakika çeviriyoruz. Bayat ekmek içi dahil baharatlar, kıyılmış maydanoz ve dereotun ekleyerek iyice harmanlıyoruz. İçlerini boşalttığınız balık derilerini ağız kısımlarından hazırladığımız içle dolduruyoruz. Doldurduğumuz balıkları önce beyaz una, sonra çırpılmış yumurtaya son olarak galeta ununa bulayarak kızdırdığımız Ayçiçek yağında kızartıyoruz.
Sıcak sıcak servis yapıyoruz.
Afiyet olsun.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Evde lahmacun hamuru ve lahmacun içi nasıl hazırlanır

Kahvaltılık Domates Sos Tarifi

Közlenmiş Patlıcan Konservesi

Yağlı Biber Turşusu

Evde siyah zeytin yapımı tarifi

Domatesli Biber Turşusu

Turşu Nasıl Yapılır

Karnıbahar Kızartması Tarifi

Domates Kabuğundan Salça Yapımı

mürdüm eriği reçeli tarifi