şevketi bostan yemeği tarifi - kuzu etli

Etli şevketi bostan tarifi

Ege otlarının incisi şevketi bostan semt pazarlarında tezgahlardaki yerini alalı epey oldu ama ben paylaşabilme fırsatını yeni buldum. Şevketi bostan mevsimi geçene kadar ege sofralarını süslemeye devam edecek. Şevketi bostan bizim ev sofralarımızda bayram yemeği muamelesi görür biz de bayram çocuğu havasına gireriz.
kuzu etli şevketi bostan yemeği
kuzu etli şevketi bostan yemeği

Şevketi bostanın ne olduğunu bilmeyenler ve merak edenler, İzmir'e yolu düşenler şevketi bostan yemeğini hemen hemen her esnaf lokantasında bulabilirler. Tabii ki sadece mevsiminde. Yörelere göre adı Şevket otu, Bostan otu, Mübarek dikeni, Akkız olarak da değişen şevketi bostanı, mevsimi geldiğinde bütün semt pazarlarında bulabilirsiniz. Kuzu etiyle pişirildiğinde tam bir lezzet patlaması olan şevketi bostan yemeğini zeytinyağlı olarak da pişirebilirsiniz.
şevketi bostan
kuzu etli şevketi bostan
Malzemeler
1 kg şevketi bostan (temizlenmiş) (pişirene kadar renklerinin kaybolmaması ve beyaz kalması için limonlu suda bekletiniz)
300-400 gr kg kuzu eti (kemikli de olabilir-hatta kemiklisi daha lezzetli oluyor.)
1 adet domates soyulmuş, çekirdekleri çıkarılmış ve küçük şeritler şeklinde doğranmış
3 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz
1 büyük kuru soğan
2 su bardağı kadar kaynar su
1 silme çorba kaşığı un
1 limonun suyu

Kuzu etli şevketi bostan yemeği hazırlanışı

Zeytinyağını tencereye koyarak doğramış olduğumuz soğanı iyice pembeleştiriyoruz. Soğanlar pembeleştikten sonra eti ilave edip harlı ateşte mühürlüyoruz.
Tencerenizin altını kısarak ve kapağını kapatarak etlerin kendi suyunda pişerek yumuşamasını bekliyoruz. Daha sonra ince ince doğradığımız şevketi bostanları ilave ediyoruz ve bütün malzemeyi 2-3 dakika daha soteleyerek iki su bardağı kaynar suyu ve tuzunu ekleyip yemek suyunu çekene kadar 35-45 dakika kadar kısık ateşte pişiriyoruz.
Yemeği ateşten almadan beş dakika kadar önce şeritler şeklinde doğranmış domatesleri ekliyoruz ve bir limonun suyu ile sulandırdığımız unu karıştırarak yemeğimize ekliyoruz.
kuzu etli şevketi bostan yemeği
şevketi bostan yemeği
Beş dakika daha pişirerek sıcak sıcak servis yapıyoruz.

Afiyet olsun.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Evde lahmacun hamuru ve lahmacun içi nasıl hazırlanır

Kahvaltılık Domates Sos Tarifi

Közlenmiş Patlıcan Konservesi

Yağlı Biber Turşusu

Evde siyah zeytin yapımı tarifi

Domatesli Biber Turşusu

Turşu Nasıl Yapılır

Karnıbahar Kızartması Tarifi

Domates Kabuğundan Salça Yapımı

mürdüm eriği reçeli tarifi