Patlıcan Karnıyarık Kuşbaşı etli ve peynirli

Fırında Etli Patlıcan Karnıyarık

Kaşarlı Patlıcan Karnıyarık
Değişik Patlıcan Yemekleri
Fırında Patlıcan Karnıyarık Tarifi
Patlıcan Karnıyarık, patlıcan yemeklerinin içinde en çok sevdiklerimizden birisi. Patlıcan yaz mevsiminde en çok yemeği yapılan sebzelerin başında geliyor herhalde. Sadece yemeği değil salatası, çorbası, turşusu ve hatta reçeli yapılır. Biz de çok sevdiğimiz patlıcan karnıyarığı bu sefer kuşbaşı kuzu etli ve kaşar peyniri ile pişirdik çok lezzetli oldu.

patlıcan karnıyarık
Patlıcan Karnıyarık Kuzu Etli ve Kaşar peynirli Malzemeleri
5 adet kemer patlıcan
5 dilim domates (elma dilimi şeklinde doğranmış)
5 adet sivri biber
Kızartmalık yağ
5 dilim kaşar peyniri
Karnıyarık harcı için
500 gr orta yağlı kuzu eti (minik kuşbaşı şeklinde doğranmış)
1 adet büyük boy kuru soğan (soyulmuş, küçük doğranmış)
2-3 adet büyük boy domates (rendelenmiş)
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
½ çay kaşığı kuru İzmir Kekiği
1 dal taze biberiye
½ çay kaşığı kimyon
2 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz
Patlıcan Karnıyarık Nasıl Yapılır 


Karnıyarık harcını yapmak için iki çorba kaşığı zeytinyağında soğanları kavuralım. Eti ekleyip tencerenin kapağını kapatalım çok kısık ateşte kendi suyunu bırakmasını bekleyelim. Et suyunu bıraktıktan sonra domates rendesini koyalım. Domatesler iyice sulanıp kaynamaya başlayınca maydanoz hariç bütün baharatları ekleyelim. Kısık ateşte kaynatmaya devam edelim. Üç büyük boy rendelenmiş domates bu miktardaki eti pişirmek için yeterli. Ocağın ayarında bir değişiklik olur etler pişmezse bir çay bardağı kadar su ilave edebilirsiniz. Etimiz yumuşayıp pişince ocağı söndürelim. Kıyılmış maydanozları ekleyip karıştıralım ve ocağın altını söndürelim. Etimiz pişerken de patlıcanları hazırlayalım. 
Patlıcanların yeşil saplarından 2-3 cm bırakarak gerisini keselim. Saplara bağlı olan yeşillikleri de temizleyelim. Sapları temizledikten sonra diğer ucundan üç cm kadar keselim. (bu parçaları biz daha sonra yaz türlüsünde kullanmak üzere saklıyoruz.) Patlıcanların her iki ucundan 2 şer santimetre kabuk bırakıp orta kısımlarını soyalım. Geniş bir kaba bir çorba kaşığı tuz koyalım ve soyulmuş patlıcanları tuzlu suda bekletelim.

Derin bir tavaya kızartma yağını koyalım. Patlıcanları tuzlu sudan alalım ve kurutalım. İki veya üç patlıcanı çöp şişe geçirelim ve çöp şişin boyunu tavaya göre ayarlayalım. Bu işlemi yapmamızın nedeni patlıcanları derin yağda ve bütün olarak kızartırken her tarafının eşit olarak kızarması ve kızarırken tavanın içinde dönmemesini sağlamak. 

Kızaran patlıcanları yaralım. Etli harcın suyunu süzelim ve suyunu bir kenara alalım. Patlıcanları yardığımız kısımları maşa ile açarak içlerine harcı eşit olarak koyalım.
kuşbaşılı patlıcan karnıyarık

Harcın suyunu üzerlerine dökelim. 
Patlıcanların üzerine domates dilimlerini ve biberleri yerleştirelim. Fırında on beş dakika pişirelim.



Fırından çıkarıp üzerine kaşar peyniri dilimlerini koyalım ve bir iki dakika daha fırında tutalım. Peynir eriyince fırından çıkaralım ve sıcak olarak servis yapalım. 

Afiyet Olsun.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Evde lahmacun hamuru ve lahmacun içi nasıl hazırlanır

Kahvaltılık Domates Sos Tarifi

Közlenmiş Patlıcan Konservesi

Yağlı Biber Turşusu

Evde siyah zeytin yapımı tarifi

Domatesli Biber Turşusu

Turşu Nasıl Yapılır

Karnıbahar Kızartması Tarifi

Domates Kabuğundan Salça Yapımı

mürdüm eriği reçeli tarifi