evde nar ekşisi yapımı tarifi

Nar ekşisi

Nar ekşisi tarifi
Nar ekşisi yapılışı
Evde nar ekşisi nasıl yapılır
Evde nar ekşisi yapımı
Nar ekşisinin yapılışı

Ülkemizde nar, doğrudan taze meyve olarak tüketilmesinin yanı sıra nar ekşisi olarak salatalarda, eti terbiyelemede veya doğrudan suyu sıkılıp meyve suyu olarak içilerek de tüketiliyor. Nar taneleri de salata ve tatlı süslemelerinde kullanılıyor. Özellikle de güllaç ve aşurelere çok yakışıyor. En azından bizim evde bu böyle.

Nar ekşisi, kaynatılarak nar suyunun uçurulması ve içindeki şekerin karamelize olmasının sağlanması yoluyla elde edilen tatlı-ekşi bir üründür. Ortadoğu ve güney illerimizde oldukça yaygındır. Son yıllarda tüm ülkemize yayılmış, hatta Avrupa ve Amerika’da özellikle deneysel lezzet arayışlarında olan şefler tarafından kullanılmaya başlanmıştır.

Nar ekşisini evde doğal olarak çok kolay yapabilirsiniz. Kolay ve nefis bir nar ekşisi yapımı için tam mevsimi. Biz doğal nar ekşisini her zaman kendimiz evde yapıyoruz. Evde nasıl yapılır merak ediyorsanız tarifte anlatmaya çalıştık, yapıp yapmamaya karar vermek sizin. Bu tarifle nar ekşisi yaparsanız, marketlerde satılan hazır nar ekşisi ile farkını görünce şimdiye kadar ki nar ekşisi hakkındaki bütün lezzet algılarınızı unutacaksınız. Nar ekşisi salataların üzerine, kısıra, dolmalara çok yakışıyor. Özellikle tavuk ve balık marinasyonlarında, kahvaltılarda yeşil zeytin üzerinde, kebapların yanındaki közlenmiş soğan salatasının üzerinde kullanabilirsiniz. Biz saydıklarımızın hepsini büyük bir zevkle yapıyoruz ve evdeki herkes bundan çok hoşlanıyor.

nar ve ekşisi
nar ve nar ekşisi
Nar suyu
Nar eksisi yapımı
Nar ekşisi faydaları
Nar ekşisi nerelerde kullanılır

Kolay nar ekşisi yapılışı

işte size hafta sonu için güzel bir uğraş...

15 kg kabuklu nardan yaklaşık bir litre nar ekşisi çıkıyor. Miktarları buna göre ayarlayalım. Tabii ki nar ekşisi yapmak için ekşi nar kullanmak gerektiğini unutmayalım. Tatlı nar kullanırsanız yaptığınız şey nar pekmezi olur. Gerçi nar pekmezi de mükemmel bir antioksidan ve enerji kaynağıdır ama konumuz nar ekşisi olduğuna göre ekşi nar kullanıyoruz.

nar taneleri ve ekşisi
nar ekşisi
Önce portakal suyu yapmak için kullandığınız pres ile veya narları taneledikten sonra ezip süzerek narların suyunu çıkarıyoruz. Daha sonra -nar suyu asitli olduğu için- çelik veya emaye bir tencerede ve bir kevgir yardımıyla sürekli havalandırarak pekmez kıvamına gelene kadar kısık ateşte kaynatıyoruz. 

nar ve nar ekşisi
nar ekşisi


Nar suyu koyulaşıp pekmez kıvamına gelince ateşten alıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz. Soğuduktan sonra, kaynayan suyun içinde en az yirmi dakika tutarak dezenfekte etmiş olduğumuz cam şişe veya kavanozlara doldurarak serin bir yerde saklıyoruz ve ihtiyaç oldukça kullanıyoruz.
Afiyet olsun.

Nar suyu B vitamini ve potasyum içermesinin yanında tam bir C vitamini deposudur. Nar özü gıda sanayinde diyet ürünlerde kullanılmaktadır. Çünkü nar özü şeker ve kalori içermemektedir.


Yorumlar

  1. Bizim bahçedeki nardan geçen yıl biz de yaptık ama narımız açık embe tatlı nar olduğundan "nar ekşi"sinden ziyade "nar pekmezi" oldu:)) Ellerine sağlık canım, bereketli olsun.

    YanıtlaSil
  2. harika bu yıl bende deneyeceğim inşallah becerebilirim sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Tarif için teşekkürler.İlk fırsatta deneyeceğim ellerinize sağlık sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Gerçek nar ekşisi 15 kilodan 1 lt elde edilebildiği için pahalı demek ki.Eline sağlık.

    YanıtlaSil
  5. Çok zahmetli,esas narı sıkmak bana çok zor geliyor. Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

adsız, bağlantı ve reklam içeren yorumlar yayınlanmaz ve yanıtlanmaz.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Evde lahmacun hamuru ve lahmacun içi nasıl hazırlanır

Kahvaltılık Domates Sos Tarifi

Közlenmiş Patlıcan Konservesi

Yağlı Biber Turşusu

Evde siyah zeytin yapımı tarifi

Domatesli Biber Turşusu

Turşu Nasıl Yapılır

Karnıbahar Kızartması Tarifi

Domates Kabuğundan Salça Yapımı

mürdüm eriği reçeli tarifi