aşure tarifi

aşure 

aşure günü   
aşure nasıl yapılır    
aşure ayı       
aşure yapımı

Tembellik mi desek, istek eksikliği mi desek bilemiyoruz. Uzun süredir tarif paylaşmıyoruz.  Ama bildiğimiz bir şey var o da elimizde o kadar çok yemek fotoğrafı ve tarif birikti ki daha fazla kaytaramadık. Bu günden itibaren birikenleri paylaşmaya karar verdik. Kurrada ilk talihli aşure oldu ve biriken resim ve tariflerimizi aşure tarifinden başlayarak paylaşmaya karar verdik.
Aşureyi, aşure ayında yapıp dağıtmamıza rağmen paylaşmamıştık. Neyse kısmet bugün paylaşmaktaymış.
Bu arada bizim evde derin dondurucuda devamlı haşlanmış nohut ve kuru fasulye bulunduğu için aşure yapmak hiç de zahmetli olmuyor.  Sadece buğdayı akşamdan ıslatıp dondurucudaki haşlanmış nohut ve kuru fasulyeyi çıkarmak yetiyor. Dondurucuda sürekli haşlanmış nohut ve kuru fasulye bulundurmak korkunç rahatlık sağlıyor. Bütün et, tavuk ve balık yemeklerinin yanına piyaz olarak kullanmak için haşlanmış kuru fasulye, çorbalara katkı olarak kullanmak, humus ve diğer nohut katkılı yemekleri yapmak için  dondurucuda haşlanmış nohut bulundurmak çok pratik ve kolaylık oluyor. Herkese tavsiye ederiz.

aşureler
aşure
Biz aşureyi dağıtmak amacıyla yaptığımız için ölçüleri fazla tuttuk. Siz tatlı yapmak ve günlük tüketmek amacıyla yaparsanız ölçüleri (oranları değiştirmemek kaydıyla) değiştirebilirsiniz. Çünkü bizim verdiğimiz ölçüler standart kaselerle 20-25 porsiyon yapıyor. İsteyenler kaynatma esnasında tencereye bir adet tarçın çubuğu atabilir veya servis esnasında toz tarçın serpebilir.

aşure yapımı için
Malzemeler:
2 su bardağı buğday
1 su bardağı pirinç
¾  su bardağı haşlanmış nohut
¾  su bardağı haşlanmış kuru fasulye
600 gr toz şeker
1 çorba kaşığı tereyağı
1 portakal kabuğu rendesi
1 su bardağı çekirdeksiz kuru üzüm (kaynar suda bekletilmiş ve süzülmüş)
1 çay bardağı ceviz içi
4-5 adet kuru incir
4-5 adet kuru kayısı
susam
1 çorba kaşığı file Antep fıstığı
1 çay bardağı badem (kabuğu soyulmuş)
1 çay bardağı nar tanesi

aşure nasıl yapılır 

Bir tencerenin içine dört su bardağı su koyup buğdayı bir taşım kaynatalım ve altını söndürerek soğuyana kadar bekletelim. Başka bir tencerede iki su bardağı su koyup pirinci de iyice kaynatalım. İyice kaynayan pirinçleri suyuyla birlikte buğdayın içine ekleyelim. Buğdayla, pirinci birlikte tekrar kaynatmaya başlayıp şekeri ve tere yağını ilave edelim. Daha sonra haşlanmış kuru fasulye ve nohudu ilave edelim. Aşure iyice helmelenip kıvama gelene kadar kaynatalım.  Bu aşamada eğer aşure istediğinizden daha koyu bir kıvam aldıysa kaynar su ekleyerek birkaç dakika daha kaynatabilirsiniz. Kuru inciri ve kuru kayısıyı fındık büyüklüğünde doğrayalım. Kaynar suda beklettiğimiz Kuru üzümü süzelim. Bademleri sıcak suda ıslatıp kabuğunu soyalım. Tencereye kuru üzüm, kuru kayısı, kuru incir ve portakal kabuğu rendesini ilave ederek bir taşım daha kaynatıp ocağı söndürelim.
Aşureleri kâselere boşaltalım.
Aşureler soğuduktan sonra üzerlerini ceviz, susam, Antep fıstığı, badem ve nar taneleriyle süsleyerek servis yapalım.
Afiyet Olsun.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Evde lahmacun hamuru ve lahmacun içi nasıl hazırlanır

Kahvaltılık Domates Sos Tarifi

Közlenmiş Patlıcan Konservesi

Yağlı Biber Turşusu

Evde siyah zeytin yapımı tarifi

Domatesli Biber Turşusu

Turşu Nasıl Yapılır

Karnıbahar Kızartması Tarifi

Domates Kabuğundan Salça Yapımı

mürdüm eriği reçeli tarifi