Ayva Pastası

Ayva Pastası Tarifi

Kolay Ayva Pastası
Kedidili Büsküvili Ayva Pastası

Ayva pastası tarifini komşum Hikmet hanımdan aldım. Doğrusu bu kadar az malzeme ile bu kadar güzel ve hafif bir pasta olacağını hayal etmemiştim. Bursa’da doğmuş büyümüş olan Hikmet hanım çocukken annesinin, evlerinin bahçesinde bulunan ayva yapraklarından çay yaptığını ve çayın renginin çok güzel bir kırmızı olduğunu söyledi. Bulabilirsem ayvaları kaynatırken de doğal kırmızı renk vermesi için pastaya da koymamı önerdi. Büyük şehir ortamında çok da kolay olmamasına rağmen her zaman alışveriş yaptığımız manav bize ayva yaprakları temin etti. Ayva tatlısına doğal kırmızı renk vermesi için ayva yapraklarını kullanabilirsiniz. Ayva çekirdekleri ayva şurubuna hem jöle kıvamı veriyor hem de rengini güzelleştiriyor. Bu tatlıyı yaparken ayva suyunun jöle kıvamında olması önemli. Çünkü bisküvileri ayva suyu ile ıslatacağız. Ayrıca püre haline getirip ayva pastasında krema yerine kullanacağımız ayva püresini bağlayıcı olarak da etkili oluyor.


kedidili bisküvi ile ayva pastası
Ayva Pastası
Ayva Pastası İçin Malzemeler
1 kg ayva
200 gr kedidili büsküvisi
1 su bardağı toz şeker (250 ml)
1 çay bardağı su (125 ml)
2-3 adet ayva yaprağı (varsa)
1-2 adet karanfil isteğe bağlı

Ayva Pastası Nasıl Yapılır
kedidili bisküvi ile ayva pastası

Ayvaları soyup çekirdeklerini çıkartalım. Ayvaları küp şeklinde doğrayalım. 
Bir tencereye ayvaları koyalım. Ayvanın çekirdeklerini, ayva yapraklarını ve karanfilleri baharat torbasına koyalım. Biz bitki çayı demlemek için kullandığımız demlik süzgecini kullandık. Toz şeker ve suyu ilave edip ayvalar yumuşayana kadar çok kısık ateşte kaynatalım. 



Kaynama süresi ne kadar uzun olursa yaprak ve çekirdekler o kadar güzel renk verir ve şurubun jölelenmesini sağlar. Ayvalar tam suyunu çekmeden ocağı söndürelim. Bisküvileri ıslatmak için biraz sulu kalması gerekiyor. Ayva çekirdekleri ve yapraklarını tencereden alalım. Tel süzgeci çukur bir kaseye oturtarak ayvaları süzelim. çünkü bisküvileri ıslatmak için bu şurubu kullanacağız. 
kedidili bisküvi ile ayva pastası



Suyu iyice süzülünce ayrı bir kapta ayvaları püre ezeceğiyle ezip püre haline getirelim. Uygun bir kabı streç filmle kaplayalım. Biz kelepçeli kalıbın en küçük boyunu kullandık. (22 cm çapında) Kedidili bisküvilerinin her iki tarafını  ayva şurubuna batırıp kalıbın tabanına sıralayalım. Ayva püresinin yarısını bisküvilerin üzerine koyup yayalım. 

Kedidili büskivileri ayva suyuna batırıp dizelim. Tekrar ayva püresi yayalım ve son katı bisküvilerin her iki yüzünü ayva suyuna batırıp dizelim. Kabın kenarlarından sarkan strech film ile üzerini kapatalım ve buzdolabına koyalım. Akşam yapınca ertesi güne hazır oluyor. Servis yapacağımız zaman ters çevirip strech filmi çıkarıyoruz. 

Biz bu haliyle tüketmeyi tercih ettik. Siz arzu ederseniz üzerine hindistan cevizi veya pudra şekeri serpebilirsiniz. Bize göre tadı o kadar yerindeydi ki hiçbir şey gerekmedi. 

Afiyet Olsun.



Ayva Pastası
Ayva Pastası Nasıl Yapılır
Hepsi Nefis 

Yorumlar

  1. Ellerine sağlık harika bir pasta kesinlikle sevgiler...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

adsız, bağlantı ve reklam içeren yorumlar yayınlanmaz ve yanıtlanmaz.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Evde lahmacun hamuru ve lahmacun içi nasıl hazırlanır

Kahvaltılık Domates Sos Tarifi

Közlenmiş Patlıcan Konservesi

Yağlı Biber Turşusu

Evde siyah zeytin yapımı tarifi

Domatesli Biber Turşusu

Turşu Nasıl Yapılır

Karnıbahar Kızartması Tarifi

Domates Kabuğundan Salça Yapımı

mürdüm eriği reçeli tarifi