balık çorbası tarifi

balık çorbası

Sebzeli balık çorbası 
Balıklı sebze çorbası 
Çorba tarifleri
Son derece sağlıklı ve lezzetli olan balık çorbasını kesinlikle bu tarifle denemenizi öneriyorum. Havaların iyice soğuduğu bu günlerde öğle ya da akşam yemeklerinde sunabileceğiniz, davetlerinizde ideal bir başlangıç yemeği olan bu sıcacık balık çorbasını beyaz etli her balıkla yapabiliyoruz. Ama özellikle; kırlangıç, lipsos, iskorpit, orfoz bu çorba için mükemmel balıklar. Ben balık çorbası için  iskorpit kullandım.
Ana yemek yerine bile geçen bu harika çorbayı bir kere deneyin, hem siz vazgeçemezsiniz hem de çorbayı içen herkes ya tarifini isteyecek ya da bir daha yapmanızı isteyecektir. 
balık çorbası tarifi
balık çorbası 

iskorpit (scorfano rosso)

balık çorbası için

Malzemeler
500 gr beyaz etli balık

Başlangıç için
1 orta boy soğan (rendelenmiş)
1 adet defneyaprağı
1 çorba kaşığı sirke
2 çay kaşığı tuz
3-4 sap maydanoz
8-10 adet tane karabiber
2,5-3 litre su

Çorba için;
1 çay bardağı pirinç
1 orta boy patates (rendelenmiş)
1 küçük kök kereviz (rendelenmiş)
1 büyük havuç (rendelenmiş)
3-4 adet ince kıyılmış kereviz sapı
1 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz

Balık çorbası nasıl yapılır?



Büyükçe bir tencereye suyu koyduktan sonra içine rendelenmiş soğanı, defne yaprağını, tane karabiberleri, sirkeyi, tuzu ve maydanozları atıyoruz. Su kaynamaya başlayınca da balığı ekliyoruz. Balıklar pişip etleri kemiklerinden kolayca ayrılacak kıvama gelene kadar yaklaşık on-on beş dakika kadar kısık ateşte kaynatıyoruz. Delikli bir kepçe yardımıyla balıkları tencereden çıkarıp soğumaya bırakıyoruz. Etlerini kılçıklarından ayırarak kenara alıyoruz. Bu arada balığı haşladığımız tenceredeki suyu kaynatmaya devam ediyoruz.
balık çorbası
sebzeli balık çorbası 
Etlerinden ayrılmış balık kemiklerini ve kelleyi kaynamaya devam eden tencereye geri atıyoruz ve yaklaşık otuz dakika kadar daha kemiklerle birlikte kaynatmaya devam ediyoruz. Daha sonra tenceredeki balık suyunu başka bir tencereye süzerek alıyoruz.
Balık suyunun içine pirinç, rendelenmiş patates, rendelenmiş havuç ve rendelenmiş kerevizi ekledikten sonra yaklaşık bir saat kadar pirinç ve sebzeler helmelenene kadar kaynatıyoruz.
Çorba iyice helmelenene kadar kaynaması gerekiyor, gerekirse kaynar su ekleyebilirsiniz. Çorba kıvama gelince kıyılmış kereviz saplarını da ilave ederek on dakika kadar daha kaynatıyoruz. 
Altını söndürdükten sonra kemiklerinden ayrılıp küçük parçalara bölünmüş balıkları ekleyerek kâselere alıyoruz, üzerlerine kıyılmış maydanozu da atarak limon dilimleriyle servis yapıyoruz. Biz turunç suyunu çok sevdiğimiz için limon yerine turunç kullanıyoruz ve çok da keyifli oluyor.
Afiyet olsun.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Evde lahmacun hamuru ve lahmacun içi nasıl hazırlanır

Kahvaltılık Domates Sos Tarifi

Közlenmiş Patlıcan Konservesi

Yağlı Biber Turşusu

Evde siyah zeytin yapımı tarifi

Domatesli Biber Turşusu

Turşu Nasıl Yapılır

Karnıbahar Kızartması Tarifi

Domates Kabuğundan Salça Yapımı

mürdüm eriği reçeli tarifi