közlenmiş patlıcan ile karnıyarık nasıl yapılır?

Közlenmiş patlıcan ile karnıyarık tarifi

Patlıcan yemekleri
Patlıcan karnıyarık sevmeyeniniz var mı?  Olabilir, saygı duyarım. Ya da yemeğin hazırlanışında kullanılan patlıcanların kızartılması size sağlıksız mı geliyor. Buyurun size son derece sağlıklı, bir o kadar da lezzetli bir patlıcan karnıyarık yemeği tarifi.
Bildiğimiz patlıcan karnıyarığı, patlıcanları kızartarak hazırlamak yerine bu sefer patlıcanları közleyerek hazırladım. Közlemenin verdiği o hafif isli tat ile karnıyarık lezzeti bambaşka bir boyuta taşındı.

közlenmiş patlıcan karnıyarık

Bu şekilde hazırlamak aynı zamanda daha az yağ kullanmayı gerektirdiğinden ve kızartma esnasında patlıcanların yağ emmesi durumu olmadığından çok daha sağlıklı olduğunu düşünüyorum. Hatta servis esnasında üzerine közleyerek yerleştireceğimiz acı kıl biberler de lezzeti katlamaya yetti.

közlenmiş patlıcan ile karnıyarık

Tarife geçiyorum. Herkese kolay gelsin.

Malzemeler
3 adet orta boy bostan patlıcanı
300 gr yağsız dana kıyma
1 adet kuru soğan küçük doğranmış
2 çorba kaşığı zeytinyağı
6 adet sivri biber
3 adet domates
½ çorba kaşığı domates salçası
½ çorba kaşığı biber salçası
1 ½ su bardağı kaynar et suyu
2 çorba kaşığı doğranmış maydanoz
1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
1 çay kaşığı kekik
½ çay kaşığı kimyon
Tuz

Karnıyarık yapılışı

Bostan patlıcanlarını, saplarını kısalttıktan sonra sap tarafından uç tarafına doğru eşit biçimde tam ortadan ikiye bölüyoruz. Patlıcanların iç yüzeylerine fırça ile zeytinyağı sürelim. Üzerlerine taze çekilmiş karabiber, kekik ve kimyon serperek, tabanına pişirme kâğıdı yerleştirdiğiniz fırın tepsisine patlıcanların kabuklu kısımları üste gelecek şekilde yerleştirelim. Salamander ızgarada (üstten pişirmeli ızgara. Evlerdeki fırınların hemen hepsinde var) patlıcanların içleri yumuşayana kadar pişirelim. 
Başka bir fırın tepsisine patlıcanların kabuklu kısımları alta gelecek şekilde dizelim.

Bir sos tavasına zeytinyağını koyup kızdırdıktan sonra soğanları ekleyerek sararana kadar kavuralım. Daha sonra kıymayı ekleyerek kavurmaya devam edelim. Kıymanın suyunu bırakıp pişmesine yakın, domateslerin iki adedinin kabuklarını soyup rendeleyerek kıymaya ekleyelim. Salçayı ve et suyunu da ekledikten sonra beş dakika kaynatalım. Karabiber, kekik, kimyon ve tuzu ekleyerek iyice karıştıralım ve ateşten alalım. Ateşten aldıktan sonra çırpılmış yumurtayı ekleyip iyice karıştıralım.
Kıymalı harcı delikli bir kaşık yardımıyla suyu sos tavasında kalacak şekilde alarak patlıcanların üzerine eşit biçimde paylaştıralım. Kalan domatesten altı adet dilimler kesip kıymanın üzerine yerleştirelim. Biberleri de yerleştirelim. 


Kıymalı harcı hazırladığımız sos tavasının içinde kalan sosu bir taşım kaynatarak tepsinin içine dökelim ve önceden 200 dereceye ayarlayarak ısıttığımız fırında 20-30 dakika pişirelim ve ılık olarak servis yapalım.
Afiyet olsun.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Evde lahmacun hamuru ve lahmacun içi nasıl hazırlanır

Kahvaltılık Domates Sos Tarifi

Közlenmiş Patlıcan Konservesi

Yağlı Biber Turşusu

Evde siyah zeytin yapımı tarifi

Domatesli Biber Turşusu

Turşu Nasıl Yapılır

Karnıbahar Kızartması Tarifi

Domates Kabuğundan Salça Yapımı

mürdüm eriği reçeli tarifi