ayak paça

Ayak paça çorbası tarifi

Sakatat çorbaları bizim evde tatlı bir çatışmaya yol açıyor. Sevenlerimiz çok seviyor, sevmeyenimiz hiç sevmiyor. Ama her zaman bir orta yol buluyoruz. Neyse;
Sakatatla yapılan yemekler basit gibi görünse de ustalık istiyor. Başka bir deyişle hakkını vermek gerekiyor. Çok küçük ve basit dokunuşlar bile büyük lezzet farkları yaratabiliyor.
Paça çorbası terbiye edilmeden tüketilebilse de terbiyeli ayak paça çorbası bir başka ve daha bir nefis oluyor. Terbiyeyi yaparken de terbiyeyi kestirmemek ve terbiye eklendikten sonra çok fazla kaynatmamak gerekiyor. Asıl püf noktası da terbiye ile kaynamakta olan çorba arasında ısı dengesini sağlamak.
ayak paça

Mevsimin değiştiği havaların serinlemeye başladığı bu günlerde, akşam sofralarında sıcacık bir paça çorbası iyi olur herhalde.
Sakatat ile yapılan çorba, yemek vs. maksimum düzeyde sağlığa uygunluk gerektirdiği için kullanacağınız malzemeyi sağlığa uygunluğunu bildiğiniz ve temizliğine güvendiğiniz bir kasap ya da sakatatçıdan almanız gerekmekte. 

Ayak paça
Malzemeler
6-8 adet temizlenmiş kuzu ayak
8-10 diş sarımsak
Üzüm veya elma sirkesi
İki yumurtanın sarısı
Yarım limonun suyu
1 adet defne yaprağı
1-2 çorba kaşığı beyaz un


terbiyeli ayak paça çorbası

Paça nasıl yapılır?

Kuzu ayaklarını iyice yıkadıktan sonra içine 2-3 çorba kaşığı sirke eklenmiş dört-beş litre musluk suyunda en az iki saat bekletelim.
Ayakları beklettiğimiz sirkeli sudan çıkararak kaynatacağımız tencereye alalım ve üzerini iki parmak geçecek kadar su ekleyelim.
Defne yaprağını 2-3 diş ezilmiş sarımsağı ve 3 çorba kaşığı sirke ekleyerek kaynatalım.
Etler, kemikten tutup salladığınızda kemiklerden ayrılıp dökülecek kıvama gelene kadar ve gerektikçe azar azar kaynar su ekleyerek 3-4 saat kadar kaynatalım.
Terbiye için yumurta sarılarını çukur bir kâseye alalım ve üzerine limon suyunu ekleyerek güzelce çırpalım.
İki çorba kaşığı unu ekleyelim ve homojen hale gelene kadar çırpalım.
Un ekledikten sonra terbiye katı olduysa 1-2 kaşık su ekleyip çırparak inceltebilirsiniz.
Terbiyeyi hazırladıktan sonra ayakların haşlama suyundan kepçe ile alarak terbiyeye yavaş yavaş ve çırparak aktaralım ve terbiye ile çorbanın ısı dengesini sağlayalım. Sürekli karıştırarak terbiyeyi çorbaya ekleyelim. Terbiyeyi ekledikten sonra birkaç kez karıştırıp çorbanın kaynamasına izin vermeden altını söndürelim. (Terbiyenin kesilmemesi için)
İsteğinize bağlı olarak sarımsaklı sirke ve biberli tereyağı ile sıcak sıcak servis tüketelim.
Afiyet olsun. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Evde lahmacun hamuru ve lahmacun içi nasıl hazırlanır

Kahvaltılık Domates Sos Tarifi

Közlenmiş Patlıcan Konservesi

Yağlı Biber Turşusu

Evde siyah zeytin yapımı tarifi

Domatesli Biber Turşusu

Turşu Nasıl Yapılır

Karnıbahar Kızartması Tarifi

Domates Kabuğundan Salça Yapımı

mürdüm eriği reçeli tarifi