şambali


Şambali tarifi;         

Bu tarif hem anılarımı canlandırdı hem de Ramazan bayramında sizlere de bir seçenek olabilir düşüncesiyle paylaşıyorum.

şambali
şambali
Biz çocukken mahallemizde “tak tak”çı amca diye tanıdığımız bir sokak tatlıcısı vardı.
Önceleri adını Tak Tak’çı zannederdik, daha sonra aklımız erdikçe sattığı tak tak helvasından dolayı tak tak çı dendiğini öğrendik. Tak tak helvası adından da anlaşılacağı gibi çok sert yemesi zor bir tatlıydı ama lezzet olarak da vazgeçemezdik.
Tak takçı amcamız aynı zamanda çok güzel şambali yapar ve satardı. Önden iki cepli kısa bir önlüğü vardı ve önlüğünün bir cebinde önceden hazırladığı küçük pelür kağıtları vardı ve şambali dilimini o kağıtla sarar verirdi. 


Sırf ondan şambali alabilmek için harçlıklarımızı biriktirir, paramız yettiğince alır ve paylaşırdık. O şambalinin bizde yarattığı lezzet ve çocuksu paylaşım duygusu en büyük mutluluk kaynaklarımızdan birisiydi. Bugün bile hala o lezzeti arar durumdayım.
Neyse; tariflerimin arasında şambali tarifi olmadığını fark ettim ve çocukluğumuzun lezzeti o tarifi paylaşmaya karar verdim. 


şambali
şambali
Malzeme listesi
500 gr iri (3 numara) irmik
2/3 su bardağı un
1 su bardağı toz şeker
1 tatlı kasığı karbonat
1,5 su bardağı yoğurt
1 fiske tuz
Yeteri kadar çiğ yer fıstığı.
Pekmez


Şurup için
4 su bardağı toz şeker
4 su bardağı su
İstenirse vanilya
Bardak ölçüsü 200 ml dir.

Şambali yapılışı;

Şurubu oda sıcaklığında kullanacağımız için önceden hazırlıyoruz.
Toz şeker ve suyu yirmi dakika kadar kaynatın. Kaynama esnasında karıştırmayın, bırakın kendi halinde kaynasın. Ateşten almaya yakın birkaç damla limon suyu ve eğer eklemeyi isterseniz birkaç damla vanilya ekleyin ve kenara alarak soğumaya bırakın.
Kuru malzemenin hepsini karıştırın ve ortasını havuz gibi yapın.
Yoğurdu ekleyin ve malzemeler iyice karışana kadar yoğurun. Biraz sert bir hamur elde edeceksiniz. Hamurun üstünü temiz bir bezle örterek en az iki saat dinlendirin. Bazıları akşamdan sabaha bekletiyor ama bence gerek yok. Bana göre iki saat bekletmek yeterlidir.


şambali fırına girmeye hazır
25 x 30 cm boyutunda veya bu ölçüleri başka boyutlarda karşılayan bir fırın tepsisinin tabanına fırça ile pekmez sürelim.
Dinlendirdiğimiz şambali hamurunu her tarafı eşit kalınlıkta olacak şekilde üzerinden bastıra bastıra (hamurun içinde boşluklar kalmayacak şekilde) tepsiye yayalım ve üzerine fırça ile pekmez sürelim.

İki parmak genişliğinde ve on cm uzunluğunda olacak şekilde dilimleyelim. Her dilime üçer-dörder yer fıstığını hafifçe bastırarak yerleştirelim.

şambali fırına girmeye hazır
Önceden 180 derecede ısıttığımız fırının alt katında 30-35 dakika pişirelim. (Fırınların ısı ayarları farklılıklar gösterebilir. Onun için kontrollü olmakta yarar var.)
Fırını söndürün ve şambaliyi fırından çıkarmadan şurubun tamamını kepçe ile üzerinden gezdirerek tepsiye ekleyin. Fırının kapağını kapatarak soğuyana kadar fırında tutun.
Soğuduktan sonra istediğiniz zaman servis yapın. 

şambali
şambali
Ancak deneyimlerimin bana öğrettiği bir şey var ve onu paylaşmam gerekiyor.
Şambaliyi birkaç gün önceden hazırlamanızı öneririm. Şambali ikinci ve üçüncü gün daha lezzetli oluyor. Onun için şambaliyi aynı gün tüketmek yerine ertesi gün veya daha sonrası tüketirseniz daha güzel olur.
Afiyet olsun.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Evde lahmacun hamuru ve lahmacun içi nasıl hazırlanır

Kahvaltılık Domates Sos Tarifi

Közlenmiş Patlıcan Konservesi

Yağlı Biber Turşusu

Evde siyah zeytin yapımı tarifi

Domatesli Biber Turşusu

Turşu Nasıl Yapılır

Karnıbahar Kızartması Tarifi

Domates Kabuğundan Salça Yapımı

mürdüm eriği reçeli tarifi