Egenin ot yemekleri 1 - Radika salatası

radika salatası

Ege mutfağının dayanılmaz hafifliği ve egenin incisi OtYemekleri;
Ege mutfağının da içinde sayıldığı Akdeniz beslenme piramidinde her gün yenmesi gerekenler içinde otlar ve zeytinyağı vardır. Dünya Gıda Örgütü ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan araştırmalarda, en sağlıklı ve doğru beslenmenin Akdeniz ve Ege kıyıları ile Girit'te olduğunu saptanmıştır. Otlarla beslenmede özellikle antioksidan değeri taşıyanlar büyük önem taşır. İşte bu otların tüketilmesi çok önemlidir. Radika, hindi bağı, hardal otu bu tür otlara örnektir. Bir de ürik asit toplanmasını engelleyen otlar vardır. Eşek helvası, yabani kuşkonmaz bu tür otlara örnektir. Bu otlar da vücut için çok yararlıdır. Özellikle enginar ve baklayı yan yana tükettiğinizde karaciğerinizi temizlemiş olursunuz.

RADİKA (kara hindiba) SALATASI

Hindiba olarak da bilinir. Böbreklere çok yararlı olduğu, taş düşürmek için suyu içildiği biliniyor. Haşlanıp zeytinyağı, limon, sarımsak ile tatlandırıldıktan sonra dünyanın en lezzetli salatalarından birine dönüşen ottur.

RADİKA SALATASI
RADİKA (kara hindiba) SALATASI
Malzemeler

500 gr radika
4 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
1 çay bardağı turunç suyu (yoksa 3 çorba kaşığı üzüm sirkesi)
4 adet taze sarımsak (yeşil yaprakları ile birlikte ince doğranmış)
Pul biber (isterseniz)
Tuz

radika salatası yapılışı

Radikaları güzelce temizleyerek bol suda yıkayalım. Dış yapraklarının kötü olanlarını atalım. Büyük bir haşlama tenceresinde kaynamakta olan tuzlu suda 3-4 dakika haşlayalım. Haşlandıktan sonra delikli kepçe ile buzlu soğuk suyun içine alıp şokluyoruz ki pişmesi dursun ve renklerini kaybetmesinler. Radikayı soğuttuktan sonra süzerek servis tabağına alıyoruz. Çukur bir kapta yağ, turunç suyu, tuz ve kıyılmış sarımsakları karıştırarak sosu hazırlıyoruz. Haşlanmış radikanın üstüne dökerek servis yapıyoruz. Eğer salatayı hemen tüketmeyeceksek soslamadan saklıyoruz ve yiyeceğimiz zaman sosluyoruz ki salatanın rengi sararmasın.
Afiyet olsun.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Evde lahmacun hamuru ve lahmacun içi nasıl hazırlanır

Kahvaltılık Domates Sos Tarifi

Közlenmiş Patlıcan Konservesi

Yağlı Biber Turşusu

Evde siyah zeytin yapımı tarifi

Domatesli Biber Turşusu

Turşu Nasıl Yapılır

Karnıbahar Kızartması Tarifi

Domates Kabuğundan Salça Yapımı

mürdüm eriği reçeli tarifi