mürdüm eriği reçeli tarifi

mürdüm eriği reçeli

mürdüm eriği reçeli tarifleri
mürdüm eriği reçeli nasıl yapılır
erik reçeli
reçel tarifleri
Çocukluğumuzun geçtiği evimizin bahçesinde bir mürdüm eriği ağacı vardı. Hiç bakım istemeyen adeta kendi kendine yaşamayı başaran ama meyvesini vermeye gelince de son derece bonkör bir ağaç. Mevsimi geldiğinde meyvelerinin olgunlaşmasını bile bekleyemez, çoğu zaman ham ham tüketirdik.
Annemiz,  hiç olmazsa reçel yapabilmek için birkaç kilo bırakın diye yalvarırdı. Çocukluğumuzda reçelini pek yemezdik ama şimdilerde kıymetini daha iyi anlıyoruz ve reçel yapabilmek için mürdüm eriklerinin pazara gelmesini bekleyemez olduk. Reçel yaparken güneşte olgunlaştırmak şansınız varsa mutlaka tercih edin. Mürdüm eriği reçelini yaparken güneşte olgunlaştıracaksak  on beş dakika kaynatmak yeterli geliyor .
mürdüm eriği reçeli tarifi
mürdüm eriği reçeli 
Bol miktarda B vitaminleri içeren, ayrıca potasyum ve magnezyum minerali açısından zengin bir meyve olan eriğin anavatanı Anadolu’dur ve Anadolu’dan dünyanın değişik iklim bölgelerine yayılmıştır. Ülkemizde yetiştirilen erik çeşitlerin sayısı 200'ün üstünde olmasına ve dünyaya Anadolu’dan yayılmasına karşın Türkçe olarak anılan erik çeşitleri can eriği, papaz eriği, mürdüm eriği ve tatlı üryani eriğidir. Belki bu çeşitlere bilmediğim birkaç tane daha eklenebilir ama hepsi bu kadar.

erik reçeli
erik reçeli

Malzemeler
1 kg Mürdüm eriği (ikiye bölünerek çekirdeği çıkarılmış)
750 gr. Toz şeker
1 bardak su
1 çimdik toz vanilya  
1-2 adet tane karanfil

Mürdüm eriği reçeli yapılışı



Erikleri iyice yıkayıp kuruladıktan sonra, bıçakla ikiye bölelim çekirdeklerini çıkaralım ve keyfimize göre doğrayalım. Erikleri tencereye alalım ve toz şekeri eriklerin üstü örtülecek şekilde üzerine dökelim. En az İki-üç saat, hatta akşamdan sabaha bekletelim. Bekletme bittikten sonra bir bardak suyu ekleyelim ve ocağa koyalım. Karanfili ekleyelim ve çok kısık ateşte yaklaşık yirmi-otuz dakika kadar kaynatalım. Koyulaşmasına yakın da vanilyayı ekleyelim. Reçelin üzerinde oluşan köpüğü temiz bir delikli kepçeyle alalım. 



mürdüm eriği reçeli
mürdüm eriği reçeli 
(Reçelin kıvamını kontrol etmek için; şurubundan temiz bir kaşıkla küçük bir tabağa koyup soğumasını bekleyelim. Soğuyunca reçelin üzerine dokunduğunuzda reçel büzüşüyorsa reçeliniz olmuş demektir. Bu işlemi derin dondurucuda bekleterek soğutulmuş bir tabakla yaparsanız daha pratik olur ve kısa sürede kontrol edebilirsiniz) Reçel kıvama gelmişse birkaç damla limon suyu ekleyerek (Bunun sebebi reçelin şekerlenmesini önlemektir) birkaç dakika daha kaynatalım ve ocaktan alalım. Reçeli temiz ve kuru cam kavanoza alalım, kapaklarını sıkıca kapatalım, serin ve kuru bir yerde saklayalım.
Afiyet olsun.

Yorumlar

Yorum Gönder

adsız, bağlantı ve reklam içeren yorumlar yayınlanmaz ve yanıtlanmaz.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Evde lahmacun hamuru ve lahmacun içi nasıl hazırlanır

Kahvaltılık Domates Sos Tarifi

Közlenmiş Patlıcan Konservesi

Yağlı Biber Turşusu

Evde siyah zeytin yapımı tarifi

Domatesli Biber Turşusu

Turşu Nasıl Yapılır

Karnıbahar Kızartması Tarifi

Domates Kabuğundan Salça Yapımı