ıspanaklı lazanya

Ispanaklı Lazanya Tarifi

Lazanya nasıl yapılır
Haşlamadan lazanya tarifi
Ispanaklı yemekler
Lazanyayı sevip de henüz ıspanaklısını denememiş olanlar için bugün ıspanaklı lazanya tarifimiz var. İtalyan mutfağının en gözde tariflerinden lazanya doğrusu bizim evin de en gözde lezzetlerinden birisi. Bu kez lazanyayı ıspanaklı yaptık. Hem kızımıza ıspanağı çok severek yedirmek adına hem de mevsim sebzelerinden ıspanakla bir değişiklik yapmak adına.  Biraz emek isteyen bir tarif olsa da el alışkanlığı olduğu için bize kolay geliyor. Biz lazanyayı, lazanya plakalarını haşlamadan yapıyoruz. Bunun için beşamel sosu daha akışkan bir kıvamda hazırlıyoruz. Beşamel sosu diğer lazanya tariflerindeki ölçülere göre biraz fazla tuttuk çünkü ıspanak beşamel sosu seviyor. Lazanyaları haşlamadan yaptığımız için pişerken şişeceğini hesap edip kullandığımız fırın kabının kenarlarının biraz yüksek olmasına dikkat edelim.
lazanya
ıspanaklı lazanya

lazanya tarifi

Malzemeler
Hazır lazanya plakaları (adedi tepsinizin boyutuna göre değişebilir)
350 gr taze Kaşar Peyniri veya varsa mozarella
500 gr ıspanak

Beşamel sos için malzemeler
1 litre süt
3 çorba kaşığı un (tepeleme)
100 gr tereyağı
3 çorba kaşığı dolusu rendelenmiş kaşar peyniri
Tuz
Karabiber
Kurutulmuş kereviz yaprağı
Kurutulmuş fesleğen yaprağı
1 çay kaşığı rendelenmiş muskat (küçük Hindistan cevizi)

Güzelce temizleyip yıkadığımız ıspanakları kaynayan tuzlu suya atıp bir dakikadan fazla bekletmeden çıkaralım. Suyunu süzüp soğumasını bekleyelim ve daha sonra doğrama tahtasının üzerinde doğrayalım. Fırını 180 dereceye ayarlayıp ısıtmaya başlayalım. Beşamel sosu yapmak için önce tencerede tereyağını eritelim. Unu ekleyip kahverengileşmemesi için çırpma teli ile sürekli karıştırarak kavuralım. Kavurma işlemi tamamlanınca karıştırmaya devam ederek yavaş yavaş sütü ekleyelim. Sosun topaklanmamasına dikkat edelim. Sosun kıvamına bakıp gerektikçe süt ekleyelim. Sos koyu domates çorbası kıvamına geldiği zaman rendelenmiş kaşar peyniri ekleyelim. Kaşar peyniri sosun içinde iyice eriyince sosu ocaktan alalım.
lazanya
lazanya
Lazanya yapılışı
Sosların hazırlığı bittikten sonra yaklaşık 35x45 ölçülerinde derin bir fırın tepsisinin tabanına ince bir tabaka beşamel sos sürelim. (börek yaparken tepsinin tabanını yağlıyormuş gibi) Sosun üzerine bir kat lazanya plakasını yerleştirelim. Kalan beşamel sosun dörtte birini lazanya plakalarının üzerine yayalım. Ispanakların üçte birini beşamel sosun üzerine serpiştirelim. Ispanakların üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirelim. Sonra ikinci kat lazanya plakalarını döşeyerek üzerine aynı işlemi uygulayalım. Son kat lazanya plakasının üzerine sadece beşamel sosun kalanını yaydıktan sonra son olarak kaşar peynirinin tamamını serpelim ve fırına verelim. Yaklaşık kırk dakika kadar ve üzeri kızardıktan sonra (üzeri erken kızarmaya başlıyorsa fırın ısısını düşürelim, çünkü her fırının termostat ısı ayarları farklı olabiliyor) fırından çıkaralım ve dilimleyerek servis yapalım.
Afiyet Olsun.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Evde lahmacun hamuru ve lahmacun içi nasıl hazırlanır

Kahvaltılık Domates Sos Tarifi

Közlenmiş Patlıcan Konservesi

Yağlı Biber Turşusu

Evde siyah zeytin yapımı tarifi

Domatesli Biber Turşusu

Turşu Nasıl Yapılır

Karnıbahar Kızartması Tarifi

Domates Kabuğundan Salça Yapımı

mürdüm eriği reçeli tarifi