hindistan yemek kültürü

Coğrafi yapısı ve iklimsel özelliklerini yemek kültürüne de yansıtan Hindistan mutfağı, yemekleriyle tüm dünyada özel bir yere sahip oluyor. Dünyanın en büyülü baharatlarının etkisinde kalan yemekleri, alışılagelmişin dışında lezzetler sunuyor.
Baharatlarıyla ünlü olan Hindistan mutfağı yemek tarifleri içerisinde hemen hemen her yemeğin kendine özgü baharat karışımı bulunuyor. Doğu’nun en gizemli ülkelerinden biri olan Hindistan, baharat kullanımına dayalı mutfağı ile ilgi odağı oluyor. En çok kullanılan baharatlar; köri, hardal taneleri, siyah kimyon taneleri, tarçın çubukları, zencefil ve zerdeçal olan Hindistan yemekleri, birçok baharat karıştırılarak pişirilmesine rağmen lezzetini kaybetmiyor.

Hindistan’da Kullanılan Baharatlar

Köri olarak bilinen ve dünyaca ünlü olan baharatın, aileden aileye değişen formülü bulunuyor. Her yemeğin sosunda farklı bir tarifi bulunan köri, sıradan baharatları geride bırakarak sınırları zorlayan lezzetlerin ortaya çıkmasına izin veriyor. Birkaç baharatın birlikte kullanılmasıyla oluşturulan "Garam Masala", Hintliler tarafından sık olarak kullanılıyor.


Hindistan yemeklerinin lezzet sırrı, kokulu baharatların doğru miktarlarda ve doğru malzemelerle birlikte kullanılmasında yatıyor. Sadece yemeklere lezzet vermek için kullanılmayan baharatlar, ayrıca, aperitif ve hazmı kolaylaştıran besinler olarak da kullanılıyor. Baharatların yanı sıra Hindistan yemeklerinde kullanılan diğer temel malzemelerin başını "ghee" ve "curd" adı verilen süt ürünleri çekiyor.

Bölgelere Göre Hindistan’da Yapılan Yemekler


Her ne kadar kendi içinde bir bütün oluştursa da Hindistan yemek kültürü, bölgelere göre oldukça büyük farklılıklar gösteriyor. Kuzeybatı Hindistan bölgesi, genel olarak kırmızı et yemeklerine ağırlık veren zengin mutfağı ile dikkat çekiyor. Kuzu eti kullanılarak yapılan "biryani pilavı", sıklıkla yapılan yemeklerin başında geliyor. Bu bölgede en çok kullanılan yiyecekler arasında yoğurt ve sarımsak da bulunuyor. Baharatların da bolca eklenmiş olduğu yoğurt ile ayran benzeri çeşitli içecekler hazırlanıyor. Doğu Hindistan bölgesi ise daha sert bir tada sahip olan hardal baharatını oldukça sık kullanıyor. Daha çok balık ürünlerine yer veren bu bölgede deniz ürünlerinden hazırlanan yemekler, ilgi odağı oluyor. Güney Hindistan ise yüksek miktarda Hindistan cevizi tüketimiyle dikkat çekiyor ve Hindistan cevizi kullanarak yaptıkları tatlıları ile adından söz ettiriyor.
Baharatları ile ünlü olan Hindistan’a ait tavuk "tikka", "aloo band", "somon tandoori", kuzu, dana ve tavuk "masala", Hint pilavı, mantarlı "biryani" gibi geleneksel yemeklere ve "arfi", "jalebi" gibi tatlılara sahip lezzetli Hindistan mutfağı tarifleri içeren yemeklere Knorr tarafından hazırlanan https://www.herkessofraya.com/ sayfasından ulaşabilir ve Hindistan mutfağı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Evde lahmacun hamuru ve lahmacun içi nasıl hazırlanır

Kahvaltılık Domates Sos Tarifi

Közlenmiş Patlıcan Konservesi

Yağlı Biber Turşusu

Evde siyah zeytin yapımı tarifi

Domatesli Biber Turşusu

Turşu Nasıl Yapılır

Karnıbahar Kızartması Tarifi

Domates Kabuğundan Salça Yapımı

mürdüm eriği reçeli tarifi