kışlık donmuş bamya nasıl hazırlanır?

Kışlık bamya nasıl dondurulur;  


Yavaş yavaş kış hazırlıklarına başlamak zamanı geldi. Kışlıkları birkaç güne sıkıştırıp hazırlamak yerine, her sebzenin en yoğun, taze ve ucuz olduğu zamanları seçmek gerekir diye düşünüyorum. Böyle yapınca hem aşırı yorgunluk yaratmıyor hem ekonomik oluyor, hem de güzel ve keyifli zaman geçirmemi sağlıyor.
donmuş bamya

Kışlık yiyecek saklamak bizim evde hiç vazgeçilmeyen bir gelenek ve kuşaktan kuşağa kalan miras desem abartmış olmam.
Her dönemin kendine özgü saklama yöntemleri var. Pastırmadan sucuğa, konserveden reçele, kurutmaktan dondurarak saklamaya, salamurada bekletmeye, tuzlayarak saklamaktan, turşu yapmaya kadar çok çeşitli yöntemler kullanılırdı.
kışlık donmuş bamya

Günümüzde de dondurarak saklamak sebze ve meyve saklamanın en popüler ve güncel yöntemlerinden biri. Dondurarak saklamak hem pratikliği hem de sağlıklı oluşu açısından en çok tercih ediliyor. Ama dikkat edilmesi gereken kuralları var. Dondurarak sakladığınız ürün dondurduğunuz anda ne kadar taze ve sağlıklı ise o kadar taze ve sağlıklı olarak kalır.
Bamya nasıl dondurulur

kışlık donmuş bamya Derin dondurucuda sebze saklarken öncelikle sebzelerin sağlam olanlarını kullanıyoruz. Çürük ve bereli sebzelerin karışmamasına özen gösteriyoruz.
Derin dondurucuda sakladığımız sebzeleri pişirirken de yemeğin diğer işlemlerini önceden yapıyoruz. (Soğan, salça kavurma, etli pişireceksek etin önceden pişirilmesi vs.) Daha sonra sebzeleri bakteri oluşmaması açısından çözdürmeden donuk olarak ekliyoruz.
Bu arada bamyanın yoğun olarak kollajen içeren sebzelerin başında geldiğini öğrendim. O gün bugündür yaz sebzelerim arasında bamya yemekleri favorim oldu.
Malzemeler:
1 kg bamya
½ çay bardağı sirke veya limon suyu
Tuz
Buz
2 adet buzdolabı poşeti
kışlık donmuş bamya

Bamyanın donduruluşu

Bamyaları yıkadıktan sonra sapını konik veya düz biçimde keserek ayıklıyorum.
Bir tencereye bol su koyup, sirkeyi ve tuzu ekleyip kaynatıyorum.
Diğer tarafta büyük bir kapta buzlu su hazırlıyorum.
Kaynamakta olan suya ayıklanmış bamyaları atıp kaynamaya başladıktan sonra 2-3 dakika ön haşlama yapıyorum.
Delikli kepçe ile haşlanmış bamyaları buzlu suyun içine alıp soğuyana kadar bekletiyorum. (Buzlu suya almaktaki amaç çok kısa sürede soğutup pişmeyi durdurmaktır. Bunu yapmaz, kendi halinde soğumaya bırakırsak sebzeler pişmeye devam edecek ve hem renk kaybı hem de besin değeri ve lezzet kaybı olacaktır)
Bamyalar soğuyunca süzüyorum.
Suyu süzülen bamyaları iki paket halinde kilitli buzdolabı poşetinde veya diğer buzdolabı poşetleriyle derin dondurucuya kaldırıyorum.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Evde lahmacun hamuru ve lahmacun içi nasıl hazırlanır

Kahvaltılık Domates Sos Tarifi

Közlenmiş Patlıcan Konservesi

Yağlı Biber Turşusu

Evde siyah zeytin yapımı tarifi

Domatesli Biber Turşusu

Turşu Nasıl Yapılır

Karnıbahar Kızartması Tarifi

Domates Kabuğundan Salça Yapımı

mürdüm eriği reçeli tarifi