ajvar sosu

 Ajvar Sosu Tarifi

Kahvaltılık Ajvar Sosu
Ajvar patlıcanlı biberli sos
Ajvar Sos Yapımı
Balkan Sosu Ajvar
Göçmen Sosu Ajvar

Ajvar Sosu, özellikle Sırbistan ve Balkanların en sevilen ve en popüler soslarından olduğunu söylemek gerek. Özellikle Sırbistan'da ajvar sos üretimi bir sanayi dalı ve sektör haline gelmiş. Sirke, sarımsak ve sıvı yağla zenginleştirilmiş kırmızı biber salçası diyebileceğimiz ajvar sosun ayırıcı özelliği közlenmiş biberle hazırlanması. Kırmızı salçalık biberlerin közlenerek pişirilmesi ile yapılan ajvar sosa, isteğe bağlı olarak farklı sebzeler de konulabilir. Sebze olarak, közlenmiş patlıcan en çok yakışanıdır diyebiliriz. Küçük nüanslarla bütün balkanlarda bilinen ve sevilerek yapılan ajvar sos ülkemize balkan göçmeni vatandaşlarımız tarafından taşınmış. Ege'de, mutfak kültürlerini yaşatıp devam ettirmek isteyen göçmen vatandaşlarımızın sayesinde de mutfağımıza girmiştir.
Ajvar sos kahvaltıda kullanıldığı kadar meze olarak da kullanılır. Dip sos olarak da tavsiye edeceğimiz ajvar sos ızgara köftenin yanında, makarnaların üzerine, kahvaltıda ekmeğin üzerine sürüp yemek için de kullanılır. İçerisine sebze olarak patlıcan eklediğimiz ajvar sos neredeyse tek başına bile yenecek kadar lezzetli oldu.


Orijinalinde ajvar sos büyük kazanlarda pişirilir. Evde tencerede pişirdiğimiz bu sosu kaynatırken dibinin tutmamasına özen göstermeli ve sürekli karıştırarak pişirmeliyiz. Sosu yaparken biraz yorulacaksınız ama sonuçta ortaya çıkan lezzet bütün yorgunluğunuzu alacak. Kışlık domates sosu hazırlama yöntemi ile çok miktarda hazırlayıp kavanozlarda saklayabilirsiniz.

ajvar sosu
ajvar 

Ajvar sos
İçin malzemeler

3 kg kapya biber
4 adet (yaklaşık 1,5 kg) bostan patlıcanı
60 ml üzüm sirkesi
100 ml ayçiçeği yağı
5-6 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı toz şeker 
1 tatlı kaşığı tuz
Bu miktardaki malzemelerden üç adet 750 ml lik kavanozu dolduracak ajvar sos çıkıyor. Malzeme miktarını toplamına bakınca bu kadarcık mı diyebilirsiniz, ama patlıcan ve biberlerin sapları, kabukları, biberlerin çekirdekleri çıkarılınca miktar oldukça azalıyor. Bir de kaynama süresince kaybedeceği suyu düşünürseniz hak verirsiniz.
Neyse biz tarifimize geçelim.

Ajvar sosu nasıl yapılır,

Salamander ızgarayı 250-300 derecede kızdıralım. Mangalda közleme olanağı olanlar için durum farklı tabii ki, onlar da mangalını yaksınlar.


Biberlerin her tarafını güzelce közleyelim.
Biberlerin kabuklarının kolay soyulması için, soğuyana kadar bir poşetin içinde veya kapaklı bir plastik kutunun içinde beklemeye alalım.



Patlıcanları ortadan ikiye bölerek ve iç taraflarını fırça ile yağlayıp tuzlayarak, yağlı kâğıt yerleştirdiğimiz fırın tepsisine yağladığımız kısımlar alta gelecek şekilde yerleştirelim. 


Patlıcanları çevirmeden, sadece kabuklu tarafları üstte kalacak şekilde pişene kadar közleyelim. Mangalda yapacaklar patlıcanları tüm olarak közleyecek tabii ki.


Biberlerin kabuklarını soyup çekirdeklerini çıkaralım.




Patlıcanların da içlerini bir kaşık yardımıyla alalım.
Patlıcan, biber ve sarımsağı hepsi birlikte, varsa kıyma makinasından  yoksa da rondodan geçirelim.
Rondodan geçireceklere uyarı: Çok fazla çamur gibi ve ağdalı bir hal almayacak kadar hafif parçacıklı kalacak şekilde çekmelisiniz.


Bütün karışımı tencereye alarak, yağ, sirke, tuz ve şekeri ekleyelim.
Kaynayana kadar harlı ateşte, kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte ve devamlı karıştırarak bir buçuk-iki saat salça kıvamına gelene kadar kaynatalım.


Aynen kışlık domates sos yapar gibi kaynar vaziyetteyken sıcak kavanozlara doldurup kavanozları ters çevirerek soğutalım.
Ajvar sos hazır.
Afiyet olsun.

Yorumlar

  1. Ellerine sağlık. Ben çok severim. Hep hazırını alıyordum, şimdi evde denemek lazım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adsız9/19/2013

      teşekkürler feyza hn. denemenizi şiddetle tavsiye ederiz. farkı göreceksiniz.

      Sil
  2. ellerine sağlık ablacım.:)
    minik bir kavanoz da ben yapmıştım bitti hemen.:)
    oğluşum tostunun arasına bile,ketçap niyetine sürüyor.
    tekrar yapıla inşallah..:)
    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tekrar yapmaya değer bence de bizim evde de çok çabuk bitecek gibi görünüyor :)

      Sil
  3. Şükür ki köz patlıcanım var, yarın biberde közleyip,hemen yapayım. Ama sorun şu, pişirme süresine nasıl dayanacağım? Neticeyi yazacağım,elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ihlamurcum şu anda biberler de o kadar güzel ki tam közlemelik. Sosu kaynatırken dibi tutmasın diye devamlı karıştırmak gerekiyor ama sonuç tüm yorgunluğu alıyor. Sevgiler...

      Sil

Yorum Gönder

adsız, bağlantı ve reklam içeren yorumlar yayınlanmaz ve yanıtlanmaz.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Evde lahmacun hamuru ve lahmacun içi nasıl hazırlanır

Kahvaltılık Domates Sos Tarifi

Közlenmiş Patlıcan Konservesi

Yağlı Biber Turşusu

Evde siyah zeytin yapımı tarifi

Domatesli Biber Turşusu

Turşu Nasıl Yapılır

Karnıbahar Kızartması Tarifi

Domates Kabuğundan Salça Yapımı

mürdüm eriği reçeli tarifi