Et suyu

Et suyu tarifi

Et Suyu Nasıl Hazırlanır
Kemik Suyu
Kemik suyu nasıl yapılır
Et suyu nasıl çıkarılır
Et suyunu çorbalara, pilava, soslara daha çok lezzet vermesi açısından kullanırız. Et suyu yapımında yaygın olarak zannedildiği gibi et değil kemik kullanılır. Stok diye tabir edilen kemik suyu iyi bir mutfağın temelidir. Kemik suyu yaparken kemikleri kasabınıza parçalatın. Et suyu yapmak için kullanılacak kemikleri kısa süreli bir ön haşlama yapmak ya da fırınlamak gerekir. Bunun sebebi kemiklerin üzerine yapışmış olan kan, yağ ve diğer istenmeyen partiküllerin yok edilmesidir. Bir nevi sterilazasyon işlemi.
Fırınlanan kemiklerden elde ettiğimiz et suyu koyu renk olur. Yani esmer et suyu elde ederiz. Açık renk et suyu elde etmek istersek fırınlamak yerine ön haşlama yapmamız gerekir. Biz genellikle kemikleri fırınlama yöntemi ile et suyu yapıyoruz çok lezzetli oluyor. Et suyunun aromasını artırmak için sebze ve taze otlar kullanalım. Et suyunun berrak olması için suyu önce yüksek ateşte kaynatıp sonra iyice kısalım yani tıngırtadarak pişirelim. Pişerken üzerinde biriken kefleri alalım ve et suyunu tel süzgeçle süzelim.



hepsi nefis logo


Et suyu yapmak için malzemeler
4 litre su
2 kg dana kaval kemiği 6-7 cm boyunda kırılmış
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 orta boy soğan (kabaca doğranmış)
2 adet havuç (kabaca doğranmış)
1 çay kaşığı tane karabiber
2 adet kereviz sapı
1 sap taze kekik ya da bir çay kaşığı kuru kekik
Yarım demet maydanoz
1 adet defne yaprağı

Et suyu nasıl yapılır

Fırını 190-200 derecede ısıtalım. Dana kemiklerini bir saat kadar fırınlayalım. Bu arada sebze suyu tarifimizde anlattığımız gibi iki çorba kaşığı zeytinyağında soğan, havuç ve kereviz yaprağını terletelim. Terletme (sweating) kısık ateşte sebzeleri çevirerek hafif sularını bırakmaya başlaması anlamına gelen bir mutfak ifadesidir.  Büyük bir tencereye dört litre su koyalım ve yüksek ateşte kaynatalım. Kemikleri fırından çıkarınca tencerede kaynamakta olan suya ekleyelim. Et suyunun aromasını arttırmak için terlemiş sebzeleri ve defne yaprağını ilave edip kısık ateşte üç saat kadar daha tıngırdatalım. Et suyunun bulanıklaşmadan berrak olarak pişmesini istiyorsanız tıngırdatarak pişirin. (tıngırdatmak: çok kısık ateşte hafifçe kaynatarak pişirme-simmering) . Bu şekilde pişen et suyu bulanıklaşmaz. (berrak olur) Kaynayan et suyunun zerinde kef oluşursa delikli kepçe yardımıyla alalım. Baharatları ve otları ilave edip yarım saat kadar daha kaynattıktan sonra ocağı söndürelim. Et suyunu tel süzgeç yardımıyla süzelim. Oda sıcaklığına gelince kullanacağınız kısmı buzdolabına alalım. Kalan et suyunu uygun kaplara bölerek saklamak için derin dondurucuya koyalım. Et suyu buzdolabında en fazla üç gün saklanır. Derin dondurucuda ise üç ay kadar saklayabilirsiniz. 
Afiyet Olsun.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Evde lahmacun hamuru ve lahmacun içi nasıl hazırlanır

Kahvaltılık Domates Sos Tarifi

Közlenmiş Patlıcan Konservesi

Yağlı Biber Turşusu

Evde siyah zeytin yapımı tarifi

Domatesli Biber Turşusu

Turşu Nasıl Yapılır

Karnıbahar Kızartması Tarifi

Domates Kabuğundan Salça Yapımı

mürdüm eriği reçeli tarifi