evde kırma yeşil zeytin nasıl yapılır

Kırma yeşil zeytin nasıl yapılır? 

Yeşil zeytin salamurası nasıl yapılır
Kırma yeşil zeytin nasıl tatlandırılır
Kırma yeşil zeytin yapımı
Bu sene kırma yeşil zeytin yapımı için Sığacık pazarından Gemlik ve Edremit tipi yeşil zeytin aldık. Köylülerin bahçelerinde yetiştirip topladıkları ürünleri hiç bir aracı olmadan direkt olarak sattıkları bu pazar, Ege’nin görülmeye değer pazarlarından birisi. Sığacık’ta Kaleiçi’nde kurulan bu pazarı anlatmaya başlasam konu iyice dağılır. 
Kırma yeşil zeytin çok çabuk tatlanır ve yemesi de çok güzeldir.


evde kırma yeşil zeytin yapımı
evde kırma yeşil zeytin yapımı
Malzemeler
Yeşil zeytin
Kaya tuzu
Limon tuzu
Su

Kırma yeşil zeytin nasıl tatlandırılır

Kırma zeytin yapmadan önce zeytinleri güzelce yıkayıp süzelim ve çekiç ya da taş yardımı ile zeytinleri kıralım. Biz zeytinleri kırarken et dövme tokmağı kullandık.
Zeytinlerin kararmaması için kırdığımız zeytinleri hiç bekletmeden ve hemen suya atalım.

Acısını bırakıp tatlanmaları için kapaklı bir kap içinde suda bekletelim. Zeytinin miktarına göre kavanoz veya bidon olabilir. Zeytinleri tatlandırmak için kullandığınız su klorsuz veya klor oranı ne kadar düşükse daha iyi olur.
Zeytinlerin kısa sürede tatlanıp olmalarını istiyorsak zeytinleri içinde beklettiğimiz suyu daha sık değiştirelim.


Zeytinlerin çabuk tatlanıp olmalarını istiyorsak ve kısa sürede tüketeceksek suyunu yaklaşık 2-3 günde bir, olgunlaşmalarını biraz daha geciktirmek istiyorsak haftada bir değiştirelim. Genel olarak beş değiştirme sonrasında zeytinler yeme kıvamına gelir ama siz yine de tadın. Suyunu her gün değiştirdiğimiz zaman zeytinler yaklaşık bir haftada tatlanıp salamuraya yatırmaya hazır hale geliyorlar. Tatlandırma suyunu sık değiştirmek zeytinlerin daha fazla yumuşamasına neden olduğu için suyunu sık değiştirerek olgunlaştırdığımız zeytinleri o oranda çabuk tüketmemiz gerekebilir. Suyunu ne kadar seyrek değiştirirsek tatlanma ve dayanma süresi o oranda uzuyor. Zeytinler arzu edilen tatlanmaya ulaştığında salamuraya almamız gerekir.

Yeşil zeytin salamurası
 salamurası yapılmış kırma yeşil zeytin

Yeşil zeytin salamurası nasıl yapılır

Bir litre suya 25-30 gr kaya tuzu ve 15-18 gr limon tuzu hesap ederek yeşil zeytin salamurası hazırlayalım. İçine tatlandırdığımız zeytinleri koyalım. 3-5 gün sonra zeytinler yenecek duruma geliyor. Kahvaltılık için yağlayıp limon dilimleri ile servis edelim. Limon tuzu kullanmak istemezseniz limonları küflenmemesi için tuzla salamura ettikten sonra koymanız gerekir.
Afiyet Olsun

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Evde lahmacun hamuru ve lahmacun içi nasıl hazırlanır

Kahvaltılık Domates Sos Tarifi

Közlenmiş Patlıcan Konservesi

Yağlı Biber Turşusu

Evde siyah zeytin yapımı tarifi

Domatesli Biber Turşusu

Turşu Nasıl Yapılır

Karnıbahar Kızartması Tarifi

Domates Kabuğundan Salça Yapımı

mürdüm eriği reçeli tarifi