kıymalı enginar dolması

Kıymalı enginar dolması tarifi; 

Enginar bir sağlık hazinesi olmasının yanında tam bir lezzet harikasıdır da. Gonca halinde alınıp hazırlanması biraz zahmetli olsa da emeklere değer. Siz, ben uğraşamam diyorsanız, tüm Ege ve Marmara bölgelerinde semt pazarlarında temizlenerek pişirilmeye hazır taze enginarlar satılmakta. Hiç olmadı dondurulmuş veya konserve olarak bütün büyük marketlerde bulunuyor.
Enginardaki cynarin maddesi, karaciğer ve safra kesesinde biriken nikotin, alkol ve yağın vücuttan atılımını sağlıyor. Sırf bu özelliği nedeniyle bile tam bir şifa kaynağı enginar. Ayrıca bol miktarda A ve B vitaminleri içeriyor.

enginar dolması
kıymalı enginar dolması
Dolmasından reçeline, turşusundan zeytinyağlısına daha birçok şekilde tüketiyoruz enginarı. Hepsi de birbirinden lezzetli olan bu hazırlanış biçimleri ege insanının doğanın verdikleriyle nasıl bir bağ oluşturduğunun en güzel örneklerinden biri. Saplarından yapılan tarator ve salataları da sayarsak liste uzayıp gidiyor.


enginar tarlası
enginar
Ege insanı enginara olan saygısını enginar adına düzenlenen festivalle de gösteriyor. Her yıl İzmir’in Urla ilçesinde düzenlenen enginar festivali  tam bir karnaval havasında geçiyor.

Enginar dolması için; 
Malzemeler 4 kişilik
8 adet enginar
¼ su bardağı sızma zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
1 limonun suyu
1 su bardağı su

Dolgu harcı için malzemeler
1 su bardağı pirinç
300 gr yağsız dana kıyması
½ su bardağı sızma zeytinyağı
500 gr Kuru soğan (balık pulu şeklinde doğranmış)
1 çorba kaşığı domates salçası (veya 1 su bardağı domates püresi)
1 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı tuz
1 demet maydanoz (ince kıyılmış)
2 çorba kaşığı ince kıyılmış dereotu
2 çorba kaşığı kıyılmış taze nane
1 çay bardağı su

Kıymalı enginar dolması yapılışı;

İşe enginarları hazırlamakla başlıyoruz. Büyükçe bir çukur kabın içine musluk suyu dolduruyoruz ve limon suyunun yarısını ekliyoruz. Enginarların sapını keskin bir bıçakla iyice dipten kesiyoruz ve en dışlarındaki sert ve kart yaprakları koparıp atıyoruz. Enginar kellelerinin uç kısımlarını keserek düz bir hale getirdikten sonra göbeklerindeki yaprakları kopararak çıkarıyoruz. Enginarların kalbindeki tüylü kısımları da bir tatlı kaşığı yardımıyla kazıyarak temizleyip hiç vakit kaybetmeden hazırladığımız limonlu suyun içine atıyoruz. Enginarlar çekirdekleri çıkarılmış dolmalık biber gibi kalacak.
Enginarların temizliği bittikten sonra büyükçe bir tencerede üzerlerini örtecek kadar su ve yarım limonun suyunu da ekleyerek haşlıyoruz. (Pişmesini kontrol için enginarların göbeğine sivri uçlu bir bıçak rahat batıyorsa pişmişler ve doldurulmaya hazırlar demektir.) Soğumaları için haşlama suyundan çıkararak bir kenara alıyoruz.
Bu arada harç için pirinci 3-4 su yıkayıp süzelim. Harç malzemelerinin (bir çay bardağı su ve zeytinyağı dahil) hepsini çukur bir kaba alıp ve güzelce harmanlıyoruz. Hazırladığımız harçla enginarların içini gevşek bir şekilde dolduruyoruz. Uygun bir tencereye enginarları (pişerken enginar yapraklarının açılıp dağılmaması için) sıkı bir şekilde yerleştirelim. Bir bardak suyu, ¼ bardak zeytinyağını ve limon suyunun kalan kısmını ekleyerek otuz dakika kadar kısık ateşte pişirelim ve ılıdıktan sonra servis yapalım.


kıymalı enginar dolması
enginar dolması
Afiyet olsun

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Evde lahmacun hamuru ve lahmacun içi nasıl hazırlanır

Kahvaltılık Domates Sos Tarifi

Közlenmiş Patlıcan Konservesi

Yağlı Biber Turşusu

Evde siyah zeytin yapımı tarifi

Domatesli Biber Turşusu

Turşu Nasıl Yapılır

Karnıbahar Kızartması Tarifi

Domates Kabuğundan Salça Yapımı

mürdüm eriği reçeli tarifi